A Japánból származó wagyu szarvasmarha húsa Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel a zsírszövetek az izomrostokon belül, illetve azok között egyenletesen vannak elosztva, ezért a hús egy különleges puhaságot és márványozottságot kap – írja az agrarheute.com.

50.000 eurós rekordösszeget fizetettek ki egy 14-hónapos wagyu üszőborjúért (a kép illusztráció).

Németországban egy családi gazdaság wagyu marhák hizlalására szakosodott, mivel azok húsáért az éttermek a normál marhahúshoz képest tízszeres, sőt testtájaktól függően még annál is magasabb árat fizetnek. Michael Looschen, alsó-szászországi német tenyésztő legutóbb egy alig öt percig tartó árverésen 50.000 eurós rekordösszeget fizetett ki a 14-hónapos, Payoko nevű wagyu üszőborjúért, amely a törzskönyve szerint kitűnő húsminőséget és magas tejhozamot garantál.

Payoko egyik testvére az elmúlt évben – ugyancsak árverésen – 40.000 euróért kelt el. Az állatok értékét elsősorban a testtömeg, a hús (törzskönyv szerinti) márványozottsága és a tejhozam határozza meg. Az utóbbi azért fontos, mert a borjakat csak wagyu fajtájú tehenek szoptathatják.

Wagyu, a világ legdrágább marhahúsa – fotó: Pixabay

A tenyésztők világszerte korlátozni kívánják a konkurenciát, ezért wagyu tenyészsperma jelenleg a világban sehol sem képezi kereskedelem tárgyát, tehát aki wagyu hús termelésre akar szakosodni, annak saját törzsállományt kell kiépítenie, amint azt a Loschen család tette. A család egy-két éven belül (a kezdés után tíz évvel) már 1.000 wagyu állattal fog rendelkezni, amelyek takarmányozása és kezelése más állatoktól teljesen elkülönítve, speciális szabályok szerint történik.