Az amerikai San Francisco-ban működő JUST startup cég szintetikus tojást állított elő és hozott forgalomba. A mesterséges tojás előállításával korábban már más vállalkozások is próbálkoztak – írja a poultryworld.net.

Az amerikai reklámhirdetések már szinte mindenhez a JUST szintetikus tojását ajánlják, amelyet egyelőre csak az USA-ban forgalmaznak. A gyártó cég azonban már most megegyezett két nagy európai tojásforgalmazó céggel,  a német PHW csoporttal és az olasz Eurovo-val, az új termék európai bevezetéséről.

tojás

A gyártók szerint a termék mindent tartalmaz, amit a hagyományos tojás, a koleszterint kivéve – (a kép illusztráció) forrás: Shutterstock

A termék létrehozásának titka abban rejlik, hogy az előállításhoz használt mungóbab fehérjéi, egyéb fehérjékkel keverve, a hevítés hatására a természetes tojáshoz hasonló termékké alakulnak át. A szintetikus tojás feltalálói most azon dolgoznak, hogy baromfitollak alapján szintetikus csirkehúst állítsanak elő.

Szerintük néhány évtizeden belül baromfitermékeket az állatok levágása nélkül is lehet fogyasztani, ami az állattartás lényeges csökkentését és a környezet károsításának jelentős visszafogását vonhatja maga után.

A JUST vállalat most újabb 120 millió dollárt fektet be a különböző állati termékek szintetikus úton történő előállításába, és ennek alapján meg van győződve arról, hogy tíz éven belül az ilyen termékek számottevően visszaszorítják az állattartást és hatékonyan elősegítik a Föld lakosságának élelmiszer-ellátását.

Példaként említette, hogy a Li Kasin, hong-kongi milliárdos szintetikus rántottája az USA-ban négy hónap alatt 3 millió db tyúktojással egyenértékű terméket forgalmazott. Egyelőre azonban a szintetikus tojás a legolcsóbb hagyományosnál két-háromszor drágább.