A DeLaval 1917-ben készítette az első pulzáló vákuummal működő fejőgépet, és azóta is a fejéstechnológia tökéletesítésén dolgozik. Fontosnak tartjuk, hogy az állatjóléti szempontokat is szem előtt tartva, egyre újabb és hatékonyabb megoldásokkal segítsük a tejtermelőket.

Ha egy fejési rendszer a tehenek tejleadási sebességéhez alkalmazkodik, az gyorsabb fejést tesz lehetővé és segít megóvni a tőgybimbók egészségét és az állatok jólétét. Az új DeLaval Flow-Responsive™ Milking vagyis a tejfolyás által vezérelt fejéstechnológia követi és segíti a tejáramlást. A hagyományos, egy vákuumszintű rendszerrel minden tehenet azonos vákuum és pulzáció beállításokkal fejünk, ami azonban sok állat esetében nem az ideális fejési folyamatot eredményezi.

video

A tejfolyás-vezérelt technológia koncepcióját a természet inspirálta. Videónkban bemutatjuk, hogyan.

Megfelelőbb élet- és termelési körülményeket biztosít

Az állattenyésztés jövőjét nagyban meg fogja határozni a precíziós technológiák alkalmazása. Ez alatt azonban nem csak a több adat alapján történő jobb döntéshozatalt értjük, hanem egyre inkább az olyan adatokra épülő adaptív technológiákat és rendszereket, amelyek az erőforrások hatékonyabb felhasználásával eredményesebb termelést tesznek lehetővé. Ezek a megoldások, mint a Flow-Responsive Milking is, a tehenek számára egyedi szinten is megfelelőbb élet- és termelési körülményeket biztosítanak.

tejfolyás-vezérelt fejés

A tejfolyás-vezérelt technológiával hatékonyabb fejés és nagyobb tejhozam érhető el, kisebb munkaerő felhasználással – forrás: DeLaval

A fejési idő 10-13%-kal csökkent, a tejhozam pedig 8%-kal nőtt

A tejfolyás által vezérelt fejési technológia a pillanatnyi tejfolyásnak megfelelően változtatja a pulzáció és a vákuum szintjét fejés közben. A rendszer két egységből, a tejfolyás-vezérelt stimulációból (Flow-Adjusted Stimulation) és a tejfolyás-vezérelt vákuumból (Flow-Adjusted Vacuum), épül fel. Ezek a funkciók együtt és külön-külön is beépíthetők új vagy már meglévő DeLaval fejési rendszerekbe. Fejőházi mérések szerint a fejési idő 10-13%-kal csökkent, a tejhozam pedig 8%-kal nőtt a Flow-Responsive Milking technológiának köszönhetően.

A tejfolyás által vezérelt fejési technológia a pillanatnyi tejfolyáshoz igazítja a pulzáció és a vákuum szintjét fejés közben.

A tejfolyás által vezérelt fejési technológia a pillanatnyi tejfolyáshoz igazítja a pulzáció és a vákuum szintjét fejés közben – fotó: DeLaval

A megfelelő stimulációról maga a technológia gondoskodik

A tejfolyás-vezérelt stimuláció a fejési folyamat elején, minden fejésnél tökéletes pulzációt és vákuumszintet biztosít minden egyes tehén számára. Így elkerülhető a rossz fejési rutin következtében kialakuló bimodalitás, visszaesés a tejleadási görbén, azaz a kiegyenlítetlen tejleadás. Hosszú távon támogatja a tőgyegészséget és hatékonyabbá teszi a fejési műveletet. Nagy előnye, hogy nem szükséges az egy perces stimuláció rutinjához ragaszkodni, hiszen a megfelelő stimulációról maga a technológia gondoskodik.

Az előfejést és az előfertőtlenítő eltávolítását követően azonnal felhelyezhetők a kelyhek, így egyszerűbb, folyamatosabb és gyorsabb fejési rutint lehet kialakítani. A stimulációs szakaszhoz tartozó alacsonyabb vákuum- és pulzációszintet követően, amint a rendszer megfelelően magas tejfolyási értéket érzékel, azonnal a fő fejési fázisnak megfelelő beállításokra emeli a pulzáció- és a vákuumszintet.

A tejfolyás-vezérelt vákuum felgyorsítja a fejés folyamatát azáltal, hogy megemeli a vákuumszintet, miután a stimuláció véget ér és a tejleadás a csúcsszakaszába ér, majd ismét csökkenti a szintet, amint a csúcsáramlás véget ért. A magasabb vákuumszinteket az előre beállított tejladási értékek alapján kapcsolja a rendszer.

Az eddigi tapasztalatok és vizsgálatok is igazolják, hogy a magasabb vákuumszint nem károsítja a tőgybimbókat. A hagyományos rendszerekben a tehenek egyedi tejleadási képességét a vákuumszint korlátozza. A tejfolyás-vezérelt vákuum lehetőséget ad a tehenek genetikai potenciáljának kihasználására, így gyorsítva a fejés folyamatát.

A Flow-Responsive Milking technológiával felszerelt fejési rendszerekben minden fejéspont online vákuumszint érzékelővel van ellátva, amely folyamatosan méri a vákuumszinteket, így biztonsággal alkalmazható a magasabb (42kPa) tőgy alatti vákuumbeállítás és a fejéspont működése állandóan nyomon követhető. Hiba észlelése esetén, a rendszer értesítést küld. Az esetleges hibákról a szervizes szakember is értesül, aki távelérés segítségével megállapítja a meghibásodás okát, így akár egyetlen látogatás is elég lehet a javításhoz.

Hiba észlelése esetén, a rendszer értesítést küld. A meghibásodás oka táveléréssel is megállapítható, meggyorsítva ezzel a szervizelés folyamatát.

Hiba észlelése esetén, a rendszer értesítést küld. A meghibásodás oka táveléréssel is megállapítható, meggyorsítva ezzel a szervizelés folyamatát – fotó: DeLaval

Majdnem a felére csökkentették a teljes fejés idejét

Az egyesült királyságbeli Radstock farmon tejfolyás által vezérelt fejési technológiát alkalmaznak az új DeLaval E300 körforgós fejőházban. Edwards Ross, a tehenészet tulajdonosa így foglalta össze tapasztalatait: „Az új fejőház lehetővé tette számunkra, hogy gyorsabban fejjünk. Tehenenként átlagosan 45-50 másodperccel csökkent a fejési idő, így majdnem a felére csökkentettük a teljes fejés idejét és a tehenek is kevesebbet állnak az előváróban. A fejés folyamatosabb és a rutinok is egyszerűbbek. Alig látunk olyan tehenet, amelynek lassú tejleadása miatt le kellene lassítani a platformot."

precíziós fejés

Az állattenyésztés jövőjét nagyban meghatározza a precíziós technológiák alkalmazása  – fotó: DeLaval

A DeLaval tejfolyás-vezérelt technológiával nem csak hatékonyabb fejés és nagyobb tejhozam érhető el, de csökkenthető a munkaerő felhasználás is. Egyszerűbb és jobb munkafolyamatot biztosít, megkönnyíti a fejősök munkáját.

Bővebb információt az új tejfolyás-vezérelt fejési technológiáról itt talál.