Ukrajna 2021-ben 2,8 millió egyedet számláló szarvasmarha állományának mintegy 30 éve tartó csökkenése az orosz agresszió hatására felgyorsult, mivel annak egy részét a háború fizikailag elpusztította – írja a thecattlesite.

A megmaradt állomány jelentős részét kettős- vagy tejhasznosítású helyi fajták teszik ki, annak jelenlegi létszámát azonban még felbecsülni is csak megközelítőleg lehet.

Időközben az a paradox helyzet alakult ki, hogy a viszonylag kis mennyiségű éves hústermelés mellett a vágómarhák és a marhahús egy részét kénytelenek exportálni, mivel a helyi lakosság nem tudja azt megfizetni, illetve a katonai szolgálat miatt nehezen fér hozzá.


Ukrajnában a tejtermelés az orosz támadás előtt többnyire családi gazdaságokban folyt. A fejőstehenek száma – becslések szerint – a háború kezdete óta 70-100 ezer darabbal csökkent. Az állománycsökkenés okai: az oroszok elhajtották a szarvasmarhákat vagy istállóval együtt felrobbantották, illetve több esetben a marhákat maguk az ukrán kistermelők vágták le takarmány- és élelmiszer hiány, illetve az tartás ellehetetlenülése miatt.

A nagyüzemi tejhasznú állomány vesztesége a nem megszállt területeken általában jóval kisebb.