A VII. Kaposvári Állattenyésztési Napok ünnepélyes megnyitójával kezdetét vette a Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállítása.

Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter minden évben örömmel látogat el a somogyi megyeszékhelyre, így idén is tiszteletét tette a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján, ahol elismerően nyilatkozott az intézmény munkájáról és Kaposvár városról:

"Kaposvár a magyar mezőgazdaság megújításának egyik legfontosabb központja."


"Kiváló kezdeményezések működnek a magyar termékek, a magyar húsáruk vonatkozásában, a magyar sertésstratégián belül- és még sok más területen, ami a városhoz kapcsolódik."- hangzott el  a megnyitón.

Augusztus ünnepekben gazdag hónap: Szent István király ünnepe, az új kenyér ünnepe, aratóünnepek és aratóbálok ideje.

A VII. Kaposvári Állattenyésztési Napok lezárja ezt az időszakot, és ezzel összegzésre készteti a mezőgazdaságban dolgozókat.

A vidékfejlesztési miniszter is összefoglalta az évet és ismertette az idei búzatermés eredményeit, amellyel az aszályos év ellenére elégedettek lehetünk: 1,1 millió hektáron termett őszi búza kiváló minőséggel került betakarításra, a termés több mint ötven százaléka étkezési minőség. Az őszi búza mennyisége huszonöt százalékkal több, mint tavaly, elérte az 5,1 millió tonnát.

A kukorica és napraforgó tekintetében óriási károkat okozott a szárazság, -a miniszter hangsúlyozta, hogy az aszály miatt nehéz helyzetbe került termelők számíthatnak a segítségre.

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Fazekas Sándor fontos bejelentést tett az állattenyésztési ágazatokban dogozók számára:

A sertés és baromfi állatjóléti támogatás 2013-ban is előrehozott időpontban, húsz százalékkal megemelt összeggel kerül kifizetésre a gazdák számára.

Európa egyik legnagyobb fedett lovardájában, a Pannon Lovasakadémián, a vidékfejlesztési miniszter a Kincsem Nemzeti Lovasprogramról is értékes gondolatokat osztott meg. A tárca célja, hogy az állami ménesek egykor meghatározó szerepét visszaállítsák az ágazaton belül és a lovaságazat egészére vonatkozóan - más kapcsolódó területekkel karöltve - átfogó intézkedéseket valósítsanak meg.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok idei díszvendége az Azerbajdzsáni Köztársaság.

Az ünnepélyes megnyitón a díszvendég delegáció nevében beszédet mondott Bahram Alijev, majd a megnyitót követően körbejárta a kiállítást Fazekas Sándor, Szávai Ferenc rektor, valamint Szita Károly polgármester vezetésével.

A rendezvény első napján szakmai előadások, szimpóziumok követték egymást az egyetem tanácstermében és előadóiban.

Az Agroinform szerkesztősége is részt vett a II. Állattartás gépesítése konferencián, amelyről hamarosan részletes cikkben számolunk be.

Az első nap délutánján megrendezésre került az V. Országos Agrár-felsőoktatási Intézmények Jubileumi Gazdászversenye, ahol fiatal, tehetséges gazdász-hallgatók csapatai küzdöttek meg egymással.

A versenyen a gödöllői, hódmezővásárhelyi, kaposvári, keszthelyi, mosonmagyaróvári és szegedi diákok indultak, intézményenként két csapattal.

A több fordulós, fél napos elszánt küzdelem után a Nyugat-magyarországi Egyetem tanulói térhettek haza aranyéremmel, - a dobogó másik két fokára a két hódmezővásárhelyi csapat állhatott fel.

A kiállítás mindhárom napja alatt mezőgazdasági gépkiállítás és vásár látogatható!

Gépes fotókért KATTINTSON IDE!

Második nap- IV. Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap

A Kaposvári Egyetem Lovasakadémia területén egy terítékre hozott gyönyörű gímszarvas fölött kezdődött a nap - tiszteletadással és Böjte Csaba által celebrált Szentmisével. Így nyitott a IV. Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok kísérőrendezvény.


Eközben az állattenyésztési napok többi helyszínen is pezsgett az élet:
Sok látogató jött el körülnézni és a szakmai érdeklődők is megtöltötték a fedeles lovarda lelátóit a tenyészállatok felvezetése- és az elismerő oklevelek átadásakor.


A Kaposvári Állattenyésztési Napokon is vára az Agroinform stand a hírlevélre feliratkozókat, akik között kisorsolunk egy FarmGép permetezőt örökbe és egy Weidemann rakodógépet egy hét használatra! Érdemes minket meglátogatni!


A harmadik nap eseményeiről is hamarosan beszámolunk- addig is ajánljuk Facebook oldalunkat:

Még több fotóért KATTINTSON IDE!