Hosszú évezredekre nyúlik vissza a tejből készült termékek készítésének története. Nem is lehet pontosan megállapítani, hogy mikor, hol és hogyan jöttek rá először mondjuk a sajtkészítés módjára. A legtöbb szakember úgy véli, hogy a Közel-Keleten készítettek legelőször sajtot - írja az origo.hu

sajt

Napjaink luxussajtjai elképesztő áron várják, hogy gazdára - azaz fogyasztóra találjanak – fotó: pixabay.com

A világ nyolc legdrágább sajtja

A történelem során sokat változtak az elkészítés módszerei, a sajtok sokfélesége pedig egyenesen zavarba hozza a tapasztalatokkal nem rendelkezőket. Napjaink luxussajtjai elképesztő áron várják, hogy gazdára - azaz fogyasztóra találjanak. Lássuk a világ nyolc legdrágább sajtját!

Kezdjük a "legolcsóbbal": a nyolcadik helyen áll az olasz Cacio Bufala, aminek az ára 46 ezer forint kilónként. Olaszország az egyik legrégebbi sajtgyártók közé tartozik, jelenleg több mint 450 féle sajtot gyártanak. A Cacio Bufala jól szimbolizálja a mediterrán túrósajtok fejlődését. Pasztőrözött vízibivalytejből készül borjúoltóval és sóval. A sajtot 8-12 hónapig érlelik a Casa Madaio természetes barlangjaiban, mire eléri a jellegzetes édeskés ízét és aromás illatát.

A hetedik helyen a Beaufort d'Ete áll, aminek az ára 48 ezer forint/kg. A francia Savoie régióban készül halványsárga színű, sima és krémes állagú, nem tartalmaz lyukakat. Kifejezetten diós ízvilágú jellegzetesen erős aromával rendelkező sajt.  Alapanyagául a francia Alpokban tenyésztett, Taurine fajtájú hegyi tehén teje szolgál. 1 kg sajt elkészítéséhez 11 liter tejet használnak fel.

A hatodik helyet az Egyesült Királyságból származó Old Ford sajt foglalja el, aminek az ára 31-53 ezer forint/kg között mozog. A Neal's Yard Dairy gyártja pasztőrözött kecsketejből, amit kezdetben érlelnek, majd kézzel préselnek annak érdekében, hogy különleges formája legyen.

sajt

Sokféle sajtot készitenek – fotó: pixabay.com

A középmezőny sajtjai

Ötödik a Bitto Storico, aminek már húzósabb az ára: 160 ezer forint/kg. Egy olyan lombardiai sajt, amelyet az Orobi-Alpokban kézműves módszerekkel, meghatározott specifikációk betartásával állítanak elő. Kizárólag a nyári hónapokban készítik a hegyi legelőkön tartott tehenek tejét felhasználva, amit 10-20 százalék arányban Orobica kecsketejjel kevernek. A sajt jellemzőit a tejelő tehenek által fogyasztott fűszernövények minősége is meghatározza.  A sajt egyediségét az adja, hogy több mint tíz évig tárolható és érlelhető.

Negyedik a Wyke Farms Cheddar, aminek az ára: 214 ezer forint/kg. A számos díjat elnyerő sajt délnyugat-angliai Somersetben, helyi pasztőrözött tehéntejből készül. A családi vállalkozás több mint 160 országba exportálja a termékeit. Az Egyesült Királyság legnagyobb független sajtkészítő és tejfeldolgozó üzeme évente több mint 17 000 tonna cheddart állít elő.

cheddar

A sajtok egyedisége a fogyasztói árakban is megmutatkozik – fotó: pixabay.com

A dobogós sajtok

A harmadik helyet a White Stilton Gold foglalja el, az ára 428 ezer forint/kg. A magas ár nem ok nélküli, hiszen ez az angol luxussajt még ehető aranypelyheket is tartalmaz. Kétféle változatban állítják elő: a kék változathoz (Blue Stilton) Penicillium roquefortit adnak hozzá annak érdekében, hogy jellegzetes illatot és ízt hozzanak létre, míg a másik változat fehér marad. Tehéntejből készül: félpuha, omlós, az életkor előrehaladtával egyre krémesebb lesz. A "Stilton" név használatához a sajtot Derbyshire , Leicestershire és Nottinghamshire megye egyikében kell elkészíteni.

Második a svéd jávorsajt, a Moose, ennek az ára 535 ezer forint/kg. A sajt borsos árát az exkluzivitása adja, hiszen nem túl gyakran ehet az ember jávorszarvas tejből készült terméket. Elk House a svédországi Bjurholmban található - ahol négyféle változatban gyártanak jávorsajtot, amit csak a környéken, vagy a világ legdrágább éttermeiben vásárolhatóak meg.

stilton

Blue Stilton - Penicillium roquefortit adnak hozzá annak érdekében, hogy jellegzetes illatot és ízt hozzanak létre – fotó: pixabay.com

A világ legdrágább sajtja a Pule, aminek az ára 642 ezer - 1,4 millió forint/kg

Szerbiában vagy Montenegróban kapható a világ legdrágább sajtja, amit szamártejből készítenek. Egyedi és ritka: alacsony a zsírtartalma (csupán egy százalék). Nagyon gazdag C-vitaminban. Egy kilogramm sajt elkészítéséhez 25 liter szamártej szükséges, amit kizárólag csak a Zasavica természetvédelmi területen élő balkán szamaraktól gyűjtenek össze, ami meglehetősen bonyolult folyamat, tekintettel arra, hogy a szamarakat naponta többször kézzel kell megfejni a mindössze 2-3 deci tejért.