A farmprogress.com új felfedezést mutatott be, amely megoldhatja a legelőn tartott állatoknak ősidőktől fogva pásztorokkal, illetve az elmúlt jó 50 évben a legelők elkerítésével történő tartását.

Amerikai kutatók a közelmúltban kidolgoztak egy olyan módszert, amely a kerítések költséges építését nagyrészt feleslegessé teszi, és a legelő állatokat egy meghatározott körben képes tartani.

Hogyan működik a virtuális kerítés?

A virtuális kerítésnek nevezett mozgáskorlátozás alapját az állatok GPS-szel felszerelt nyakörve képezi, amely kapcsolatban áll bizonyos, stratégiai pontokon felállított irányító tornyokkal. Ha egy torony azt észleli, hogy egy tehén közelít a kijelölt határvonalhoz, pontosabban át akarja azt lépni, akkor a nyakörv egy figyelmeztető hangjelzést bocsát ki, és ha a tehén továbbmegy kifelé, akkor egy enyhe elektromos sokkütést ad, amelynek hatására a tévelygő tehenek többsége visszatér a kijelölt legelőre, és egy idő után nem akarja azt elhagyni.


Miért előnyös a virtuális kerítés?

Az USDA kutatási szolgálatának egy speciális szakértőkből álló csoportja külön vizsgálja a legelők elkerítésének célszerűségét. A csoport többek között megállapította, hogy nagy kiterjedésű amerikai legelőkön viszonylag gyakran előfordulnak tűzesetek, amelyek után a leégett részt el kell keríteni, éspedig előre nem látható vonalban. Ilyen esetekben a virtuális kerítés kétségtelenül előnyösebb a fixen megépítettnél.