Tejtermelő tehenészeti telepeken nagy százalékban okozza a termelő egyedek kikerülését a tőgy és láb problémája. Ennek megelőzése érdekében célunk, hogy olyan nagy szervezeti szilárdságú teheneket tenyésszünk, akik problémamentesen, minél több laktációban, minél több tejet gazdaságosan termelnek. Ehhez kiváló eszköz a fennállásának huszonhatodik évében álló Holstein Genetika Kft. tenyészpárosítása.

A cég a szaporítóanyag és egyéb termékek forgalmazása mellett magas színvonalú szolgáltatásokkal is áll a hazai tejtermelők rendelkezésére. Az egyik ilyen szolgáltatás az egyedi korrektív tenyészpárosítás és az ehhez szükséges küllemi bírálat. A párosításhoz a WMS számítógépes programot használják, mely World Wide Sires Mating Service után kapta a nevét.

A program forrása két fő területen alapul. Az egyik a beltenyésztettség változása a tejelő tehénállománynál, ami napjainkra a holstein fríz fajtában már meghaladta az 5%-ot. Kutatások alátámasztották, hogy 1%-os növekedés a beltenyésztettségben átlagosan 359 kg-mal kevesebb tejmennyiséget, 13 kg-mal kevesebb tejzsírt, 11 kg-mal kevesebb tejfehérjét és 13,1-el kevesebb laktációs napot eredményez egy tehén életteljesítményében.

tehén

Egyöntetű állomány, gazdaságos tejtermelés.

Ráadásul napjaink egyik kihívása az apaállatok szelekciója is, mert egy-egy népszerű bikavonal nagy benyomást tud tenni az állomány genetikai összetételére. Ilyen esetben fontos hangsúlyt fordítani az idegen vonalból származó apaállatok kiválasztására, amiben a WMS program pedigré-elemzése hasznos segítség lehet.

A másik példa a küllemi tulajdonságok alakulása, amit szintén figyelembe vesz a program. Szintén kutatásokon keresztül bizonyították, hogy 1 STA növekedés a lábpontszámban 10-el több tejelő napot és 120,4$-al több profitot jelent tehenenként, ami egy 500-as telep vonatkozásában már 62,700$.

ábra

A beltenyésztettség növekedése a tejelő fajtákban

Ugyanez az 1 STA növekedés a tőgypontszámban 18-al több tejelő napot, 135,45$-al több profit tehenenként, 500-as vonatkozásban 67,725$-t jelent! A WMS program úgy válogat a nőivarú egyedekhez bikákat, hogy a rokontenyésztettséget a születendő utódnál a lehető legalacsonyabb szinten lehessen tartani. Továbbá a szoftver a küllemi bírálat adatai által kódolt adatokat is feldolgozza úgy, hogyha egy tehén valamelyik tulajdonságban javításra szorul, ahhoz a program olyan bikát párosít, ami a születendő utódnál ennek a hibának a kiküszöbölése.

A program célja, hogy egyöntetű, homogén nagy szervezeti szilárdságú állományt hozzon létre, mellyel a tejtermelő farmerek sokáig, gazdaságosan, hatékonyan tudjanak tejet termelni. A témáról bővebben a PREGA Konferencián tájékozódhatnak.