A gazdálkodók elektronikusan tárolt adatai is veszélyben vannak!

Mit tehet, hogy megóvja vagyonát és az értékes információit? Megmutatjuk!

Troy Hunt neve a termelők számára lehet, hogy még kevésbé ismert, azonban a mezőgazdasági ágazatokban dolgozók számára is hasznos lehet meglátogatni a szakember blogját.

Napjainkban, amikor minden fontos döntésünk foganatosítására már szinte kihagyhatatlan eszköz a számítógép és az okostelefon, amikor a számláink és online tranzakcióink túlnyomó részét is interneten keresztül bonyolítjuk...

...bármelyik pillanatban adatlopás áldozataivá válhatunk!

Troy Hunt – ahogy a Privátbankár híréből értesültünk erről – a Microsoft ausztrál részlegvezetője és IT-biztonsági szakembere. Hunt a mindennapi munkájáról blogot vezet – mindeközben rendszeresen ad tanácsokat a hétköznapi felhasználóknak is.

Troy Hunt kedvence az Haw I Been Pwned (HIBP) nevű weboldal, amely segítségével bárki számára elérhető adatbázisba gyűjti azokat a feltört felhasználói profilokat, amelyekkel munkája során találkozik.

Ezeknek a profiloknak a tulajdonosai sokszor nem is tudják, hogy hekkelés áldozatai, vagy legalábbis potenciális áldozatai.

Az HIBP bármilyen begépelt emailcímről megmondja, hogy a hozzá tartozó azonosítók átmentek-e a múltban hekkerek kezén, vagy sem.

Az oldalon általában az is megtalálható, hogy az adott email adatai melyik online szolgáltatás révén kerültek hekkerekhez.hekkertámadásoknak kitéve

...világszerte több mint egymilliárd újabb felhasználói profilról derült ki, hogy támadható... – fotó: Shutterstock

Mit kell tennie, hogy megtudja, feltörték-e valaha az adatait?

Az alábbi képre kattintva a HIBP oldalon találja magát, ahol csak be kell írnia email címét és máris érkezik a válasz...

Könnyen előfordulhat, hogy már az Ön email címe is átesett adatlopáson – vagy akár több hekkertámadás áldozatává is válhatott az évek során.

Mit tehet, hogy ez többet ne forduljon elő?

  • Változtassa meg a jelszavait!
  • Ne használjon olyan gyenge jelszavakat, mint az 123456, a neve, vagy születési dátuma!
  • Ne használja ugyanazt a jelszót minden fiókjához, hiszen ha egy helyen meglopják, máshol is könnyen hozzáférhetnek az adatokhoz.
  • Használjon kétlépcsős azonosítást, amelyekre a Facebook oldalon, az email fiókokban és a online banking szolgáltatásoknál is lehetőség van.
  • A sok erős jelszóhoz praktikus lehet egy jelszókezelő is, amelyekhez ajánljuk például a Lastpass-t vagy a Dashlane-t.

Napjainkban már a gazdálkodóknak is online adatszolgáltatási kötelezettségei vannak és vállalkozásuk működtetéséhez nélkülözhetetlen az elektronikus levelezés.

Kérjük, hogy a fiatalabb generáció segítse az idősebb gazdatársakat is az online-világban való eligazodásban és hívjuk fel egymás figyelmét az ezekhez fűződő veszélyekre! Az adatlopás veszélye odafigyeléssel és gondos jelszó-választással csökkenthető!