Az ősz búcsúztatása után beköszöntött a tél – és már a fagyos napok is megérkeztek. Ebben az időszakban – bizonyára sok gazda érzékelte már, hogy – csökkenhet, vagy leállhat a tojástermelés a baromfiudvarban.

őshonos magyar kendermagos tyúk kakasa

A családi- és háztáji gazdaságok célja természetesen télen is az, hogy biztosítsák – legalább saját célra – az ünnepi sütés-főzéshez a szükséges tojásmennyiséget.

Az ideális cél persze az lenne, ha eladásra is jutna belőlük, hiszen ilyenkor talán a legmagasabb a tojás ára a megnövekedett fogyasztói igények és a magasabb termelési költségek miatt – még a húsvéti árakat is felülmúlhatja a piaci körkép.

Ha belegondolunk, valójában minden adott a jó tojástermeléshez: a tavasz végén-, vagy a nyár során felnevelt csirkéink már szép tojótyúkká fejlődtek, amelyekkel szemben jogosan támasztunk komolyabb elvárásokat.

Érdemes ilyenkor végig gondolni, hogy milyen tényezők lehetnek amelyek mégis gátat szabnak a fiatal állományunk jó tojástermelésének.

A túllegeltetett kifutó télen komoly veszélyeket rejt – fotó: Igric Dominika / Agroinform.hu

A legegyszerűbb okok a tojótyúkok biológiai ritmusára vezethetők vissza, ugyanis a hidegebb hőmérséklet és a rövid nappalok – így a kevesebb napfény – mind-mind a kevesebb tojásra ösztönzik az állományunkat.

Nehezítő körülmény a gazda számára ilyenkor (a madarak vonulási időszaka után) a madárinfluenza begyűrűzése, amely miatt javasolt a háztáji baromfikat is a lehetőségekhez mérten, zártan tartani. Ilyenkor az eddig kapirgáló állományunkat stressz érheti a kisebb helyre való beszorítás és a vitaminokban szegényebb, egyoldalú takarmányozás miatt is.


A klasszikus, régi építésű parasztudvarok tyúkóljai nem alkalmasak egy napra sem arra, hogy bezárva tartsuk a tyúkokat – fotó: Igric Dominika

A zárt tartásból előnyt kovácsolhatunk!

Ne felejtsük el, hogy zárt tartással – az ólak szárazon- és tisztán tartása mellett – nem csak a madárinfluenzától, de más kórokozóktól is megvédhetjük az állományunkat. Nem is beszélve a ragadozóktól, amelyek télen gyakran szemtelenebbül lopják a tyúkjainkat.

Térjünk vissza a szabad szemmel nem látható kártevőkhöz!

A kórokozók, vagy tudományos kifejezéssel patogének, olyan prionok-, vírusok-, baktériumok-, gombák-, növények- vagy állatok-, amelyek élősködő életmódot élnek, és a gazdaszervezeten – jelenesetben a baromfikon – megtelepedve, annak testén- vagy testében élve és szaporodva betegséget okozhatnak.

A kórokozók számára ideális szaporodási helyszín a szabadtartásos baromfiudvar őszi-téli környezete. Pontosabban:

 • pocsolyák
 • nyitott itató- és etető berendezések
 • félig nyitott ólak
 • túllegeltetett, saras kifutók

A patogének számára ideális szaporodási felületek ellen mindenképpen tennünk kell – ha a zárt tartásara semmi esélyünk nincsen, akkor is!

öreg selyemtyúk tojó


A selyemtyúkot sokan házikedvencként tartják, pedig jó tojó és hosszú hasznos élettartamú tyúkfajta. Húsa is különlegesen finom – fotó: Igric Dominika / Agroinform.hu

Legalább az esős, enyhébb téli napokon (amikor az időjárás is kedvez a kórokozók szaporodásának) mindenképpen érdemes az alábbi intézkedéseket megtenni:

 • Itatóberendezések naponta többszöri takarítása!
 • Etetők és itatók zárt rendszerre cserélése
 • A kifutó mulccsal, vagy szalmával való felszórása

Tyúkjátszótér "dögbálából", azaz gyengébb minőségű szalmabálából – fotó: Igric Dominika / Agroinform.hu
Fiatal gazda koromban a gyengébb minőségű szalmabálákat közkinccsé tettem a tyúkok számára. Imádtak benne kapirgálni és viszonylag gyorsan szétterítették télen. Gyakran beletojtak kis üregeket alkotva. Természetesen, a mai takarmány- és alomanyag árak mellett ez már felesleges luxusnak tűnik. Azonban, ha egy hullámlemezt a bála tetejére teszünk, az esős téli napokon hosszú ideig biztonságban tudhatjuk az állományunkat a bála körül. Szívesebben tartózkodnak itt, mint a saras terepen. Térjünk vissza a kórokozók szaporodását meggátló intézkedésekhez:
 • A nagyobb pocsolyák elvezetése, lehetőség szerint az ilyen vízállások felszámolása
 • Ideiglenes sátor, vagy sűrű jégháló borítás a baromfiudvar fölé (ez utóbbi csak a berepülő vadmadarak / ragadozómadarak ellen véd, a madárinfluenza ellen nem!)

Figyelem! Ha ideiglenes borítás mellett döntünk, akkor havazás esetén ügyeljünk az alátámasztás stabilitására és a hó leverésére, nehogy a borítás az állományunkra szakadjon!

Kendermagos tyúkok a hóban – fotó: Igric Dominika / Agroinform.hu

Amennyiben sikerül megoldanunk a zárt tartást, ezzel járunk a legjobban!

A mesterséges megvilágítás az istállóban így is–úgyis szükséges, ezért javasolt naponta hosszabb ideig biztosítani madarainknak a fényt: reggel 6 órától este 18:30-ig nyugodtan beidőzíthetjük a kisebb, ideiglenes ólak megvilágítását is, akár egy olcsó mechanikus időkacsolóval.

Mennyi baromfit rakhatunk egy istállóba?

A holland mélyalmos tojóházakban például a telepítési sűrűség 7 tojó/m2 , és mesterséges szellőztetést alkalmaznak. Mivel sok por keletkezik az istállóban, így a dolgozóknak ajánlatos pormaszkot viselni – ezt én is kifejezetten ajánlom minden gazdának, aki az istállóba lép, különösen úgy, hogy a háztáji istállókban általában nincsen mesterséges szellőztetés! Az almos trágyát a tojástermelési időszak végén kell eltávolítani az istállóból – háztáji tartás esetén pedig ez állománysűrűségtől függ.

A jövedelmezőség szempontjából nagyobb egyedsűrűséggel kísérletezhetünk! Ez azonban nedvesebb alommal, illetve párás istállóklímával kapcsolatos problémákat eredményezhet a téli időszakban. A nagyobb állománysűrűség agresszívabb viselkedést eredményezhet (tollcsipkedés, kannibalizmus). Sűrűbben telepített istállónál megfigyeltem azt a jelenséget is, hogy a tojók gyakrabban tojnak a padozatra, nem pedig a tojófészekbe. Ilyenkor a tojás könnyebben sérül – és akkor már el is kezdődik a tojásevés rossz szokása, aminél nem tudok sokkal rosszabbat elképzelni a gazda szempontjából.

Ha a bezárt madaraknál kannibalizmust tapasztalunk:

 • csökkentsünk az egyedsűrűségen
 • váltsunk vöröses fényre (vörös izzókkal)
 • azonnal távolítsuk el a csipkedő madarat
 • kenjük be a megcsípett madarat Kubatol spray-vel vagy más erős szagú, csipkedés ellen bevált riasztó szerrel
 • javítsunk a takarmányozáson és adjunk kiegészítésként vitaminokat az állománynak
Tudjuk, hogy a tojástermelés nagy energiaigényű folyamat, ezért a zavartalan tojástermeléshez nélkülözhetetlen a téli kiegészítő takarmányozás.

Teendők a folyamatos tojástermelés eléréséhez

Elfeledett, ugyanakkor természetes és olcsó megoldás a búza csíráztatása és tojótyúkokkal való etetése.

Kisebb baromfiállomány esetén akár otthon, a konyhában is csíráztathatunk búzát az ablakban, műanyag tálcákon. A gyorsabb növekedés érdekében asztali lámpával is megvilágíthatjuk a konyhai kiskertet.

Csíráztatás menete:

 • Egy tányér csíra előállításához 1-2 evőkanál mag elegendő
 • A csíráztatás megkezdése előtt javasolt a magot 6-12 órára beáztatni.
 • Szükséges hőmérséklet: ~ 20°C fok,
 • Öntözés: naponta
 • Csírázási idő: 3-4 nap
 • Búzacsíra etetése: ad libitum, a csírakockákat, vagy tömböket szórjuk ki az állatoknak száraz helyre, vagy etetővályúba.
Jelek, amelyekről tudni fogjuk, hogy kiegészítő takarmányozásra, illetve vitaminpótlásra van szükség:
 • kisebb tojásméret
 • csökkenő tojásszám
 • gyenge tojáshéj
A piacon – és az Agroinform.hu Piactéren is – rengetegféle takarmánykiegészítő- és vitamin komplex található baromfik számára, mi találtunk egy relatíve olcsó készítményt az interneten, amely a hemaLIGO névre hallgat. A háztáji gazdaságok számára kényelmes lehet az adagolása, mivel az itatóvízbe kell kimérni a napi adagot. A 100 ml-s kiszerelés hozzávetőlegesen 20 tojótyúknak a havi ásványi adag igényét fedezi. A nagyobb (1 literes) kiszerelésben kapható termék szavatossági ideje is viszonylag hosszú, 24 hónap. A gyártó leírása szerint a készítménynek étvágygerjesztő hatása is van és a tapasztalatok alapján a tyúkoknál átlagosan 20 – 23%-s növekedés mutatkozik a tojások darabszáma- és mérete tekintetében, valamint a tojáshéjak is szilárdabbak lehetnek.
Kérdéseit és észrevételeit várjuk a cikk alatt kommentben, vagy e-mailben a szerkesztoseg@agroinform.hu címen.