A Hegyke lelkes zalai borászok közös munkájából született azzal a céllal, hogy nevet, arcot adjon az évtizedeken át kevéssé ismert, ám napjainkra méltán egyre kedveltebb borvidéknek. Bár a régió adottságai kiválóak a nagy minőségű borok készítéséhez, a területi tagoltság, a klasszikus értelemben vett pincesorok hiánya, valamint a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését.

Azonban a zalai borászközösség két éve úgy döntött, hogy egy zászlósborral helyezi fel újra a borfogyasztók számára még mindig titokzatos Zalai Borvidéket Magyarország térképére. Ez lett közös boruk, a zalai bor, vagyis a Hegyke. A Hegyke ötvözi a helyi szőlőfajták megkapó tulajdonságait: egy friss, üde, lendületes, mégis komplex cuvée fehérbor, kifejezett illattal, élénk zamatokkal. A Hegykéből idén immár a harmadik tétel készül, jelentősen nagyobb mennyiségben, mint korábban.

Hegyke

A Hegyke minden évben ugyanaz és mégis, mindig más, őrzi a készítő pincészet jegyeit – forrás: Dóka Éva Pincészet

A bírálatot április 12-én tartották, melynek eredményeként a 2023-as Hegykét a Dóka Éva Pincészet, a Keszler Birtok, a Mándli Borház, illetve a Tóth Pince palackozhatja.

A zászlósbor alapját olyan, a Kárpát-medencében őshonos, vagy otthonra talált fajták alkotják, mint például az Olaszrizling, a Furmint, a Hárslevelű és a Királyleányka, valamint a Keszthelyen nemesített fajták, a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Rozália vagy a Korona.A zalai zászlósbor léte túlmutat azon, hogy a Zalai Borvidéken bárki elkészítheti, sokkal fontosabb momentum, hogy a folyamat a borászok közös munkáján, összefogásán alapul. Rendszeres szakmai összejöveteleket tartanak, megkóstolják egymás tételeit, javaslatokat fogalmaznak meg egymásnak annak érdekében, hogy mindenki megelégedésére megszülethessen az, amit Hegykének hívnak.