Közeledik a fűtési szezon, ami az idén az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult helyzetben újfajta nehézségeket okozhat. A földgáz-szállítással kapcsolatos problémák ugyanis alapjaiban írják át az eddigi gyakorlatot. Sok esetben kell előre gondoskodni arról, hogy a tűzifával való fűtésre való áttérés szükség esetén gördülékenyen kivitelezhető legyen.  A tűzifa beszerzése során azonban számos tényezőre oda kell figyelni, többek között a szállítására vonatkozó szabályokra is.

Az erdei faválasztékot csak szállítójeggyel lehet szállítani

Amennyiben a szállítás nem kereskedelmi célból történik, a jogszabály a szigorú számadású szállítójegy helyett egyszerűbb megoldást is lehetővé tesz a lakosság számára - írja a Nébih a tájékoztatójában.

fa

A tűzifa szállításához formanyomtatványt kell használni – fotó: pxhere.com

Formanyomtatványt készített a Nébih

A Nébih elkészítette a saját, vagy közeli hozzátartozó általi felhasználásra történő szállításhoz használható formanyomtatványt.

Erdei faválasztéknak minősül a hengeres fa, a tűzifa minden formában, valamint a kitermelt fából készített apríték is.

Fontos tudni, hogy az egyszerűsített formanyomtatvány használatára két fő esetben van lehetőség:

  • Első esetben a szállítmány a fakitermelés helyszínéről indul és a saját célú felhasználás az alábbi feltételek valamelyikének megfelelő helyszínen történik:
    • a fakitermelésre jogosult tulajdonában lévő ingatlanon,
    • a fakitermelésre jogosult által használt ingatlanon, amit írásban foglalt szerződéssel tud igazolni,
    • a fakitermelésre jogosult vagy közeli hozzátartozója lakóhelyén vagy tartózkodási helyén.
  • A másik esetben a fatermék először szigorú számadású szállítójeggyel a fogyasztóhoz kerül, majd ezt követően a fogyasztó a formanyomtatvány felhasználásával szállítja tovább a fenti szempontok (a-c) valamelyikének megfelelő helyszínre. Ebben az esetben a fakitermelésre jogosult helyett a fogyasztót kell érteni.

Lényeges, hogy ez a lehetőség kizárólag a nem kereskedelmi célú felhasználás esetén engedélyezett. A közeli hozzátartozók személyi körét pedig a polgári jog vonatkozó szabályai szerint kell értelmezni.

Közeli hozzátartozónak minősül ebből a szempontból a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.


tűzifa

A Nébih elkészítette a saját, vagy közeli hozzátartozó általi felhasználásra történő szállításhoz használható formanyomtatványt – fotó: pxhere.com

A valótlan adatot közlők jelentős eljárási bírságra számíthatnak

Az ellenőrzési tapasztalatok során az tapasztalható, hogy a fekete fakereskedelem résztvevői a jogszabály adta könnyítési lehetőséggel sok esetben megpróbálnak visszaélni. Emiatt a hatóság szakemberei az ellenőrzések során a felsorolt feltételek teljesülését szigorúan vizsgálják. A valótlan adatot közlők – a jogkövetők érdekeinek védelmében – jelentős eljárási bírságra számíthatnak.

A saját célú felhasználás körében további egyszerűsítés, hogy a legfeljebb 20 kilogramm tömegű, önálló cikkszámmal vagy megnevezéssel rendelkező erdei faválaszték esetén a kiállított számla szállítójegynek minősül. Ebben az esetben tehát külön szállítójegyet sem kell kiállítani.

Formanyomtatvány és további tudnivalók

A saját célra történő szállításhoz szükséges formanyomtatvány letölthető INNEN.

A favásárlással kapcsolatban további hasznos információkat tudhatsz meg a https://portal.nebih.gov.hu/hu/eutr-szakmai oldalon, vagy a korábbi cikkeinkből:

A kormány megváltoztatta a fakitermelés szabályait – itt vannak a részletek!

Lakossági tűzifagyűjtés: erről jobb, ha te is tudsz – nehogy bírság legyen a vége

Tűzifacsalók! Mutatjuk, hogyan sikerült őket lebuktatni