A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) október 26-ai választmányi ülésének jegyzőkönyve szerint a 2024-es állami horgászjegyek ára változatlan marad, viszont maximálisan 15 százalékkal emelkedhetnek a területi jegyárak, és drágulás várható az országos jegyrendszerben is.

„A kizárólag a HORINFO szakrendszeren keresztül megvásárolható állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, valamint az állami halászjegy, fogási napló díjait – a Mohosz javaslatára is figyelemmel – az Agrárminisztérium határozza meg, azokat a Vhr. 12. melléklete tartalmazza. 2024. 01. 01-től az állami horgászjegy és az állami halászjegy éves díja 5000 forint, a turista állami horgászjegy időszaki díja 3500 forint, a (halász és horgász) fogási napló éves díja 500 forint. Az állami horgászjegy és az állami halászjegy díjának megfizetése alóli személyi mentesülés, valamint az emelt díjak alkalmazásának eseteit jogszabály határozza meg" – olvasható a Mohosz választmányi ülésének jegyzőkönyvében, írja a pecaverzum.hu.


Az egységes szövetségi hozzájárulás (ESZH) mértéke sem változik jövőre: marad 5500 forint.

„A 2017. 01. 01-től bevezetett horgászszövetségi és tagszövetségi tagdíjalapot egyaránt képező ESZH általános mértéke 2024. 01. 01-től 5500 forint/fő/év. Az ESZH megfizetésére 2019-től minden olyan, az adott naptári évben állami horgászjegyet vagy állami halászjegyet váltott, a Mohosz szervezeti rendszerébe tartozó horgász, valamint rekreációs halász kötelezett, aki az állami horgászjegy, illetve állami halászjegy díjának megfizetése alól a 2013. évi CII. törvény alapján nem mentesült" – áll a jegyzőkönyvben.

Azonban 2024-ben tovább emelkedhetnek a területi jegyek árai, és az országos jegyrendszerben is drágulásra lehet számítani.

horgász

Tovább emelkedhetnek a területi jegyek árai, és az országos jegyrendszerben is drágulásra lehet számítani – fotó: Shutterstock

„A Mohosz haszonbérletben lévő, horgászati hasznosítású halgazdálkodási vízterületek (közvetlen hasznosítású vízterületek), valamint a Mohosz haszonbérletben lévő, horgászszervezeti alhaszonbérleti jogviszonyú vízterületek (alhaszonbérleti vízterületek) vonatkozásában a Választmány keretszabályként jóváhagyta, hogy a 2024. évi területi jegyek és kiegészítő jegyek (együtt: területi jegyek) árai a halgazdálkodási hasznosítók döntése alapján a halgazdálkodást, horgásztatást érintő inflációs hatások részbeni kompenzálására legfeljebb 15 százalékos mértékben emelkedjenek".

A Pecaverzum információi szerint az országos jegyrendszerben történő értékesítésben is várható áremelés.