Ahhoz, hogy a Föld népességét táplálni lehessen, fáradhatatlan munkára van szükség. Kiválasztottunk néhány mezőgazdasági bravúrt, ami a magyar gazdáknak is érdekes lehet.

A legnagyobb mezőgazdasági vontató

A Big Bud traktorról már mindenki hallott, azonban vajon tisztában vagyunk a gép paramétereivel?

undefined

A hivatalosan Williams Big Bud 747 névre hallgató rekorder súlya 45,360 tonna. Az 1977-ben, Montana államban épített amerikai gép 80 láb, azaz 24,5 méter hosszú kultivátort képes húzni, 15 km/h sebességgel. A traktort egy V-16-os kétütemű dízelmotor hajtja, maga a gép 8,8 méter hosszú, 6 méter széles és 4,3 méter magas.

A Big Bud traktor jelenleg Iowa államban, a clarioni Heartland Múzeumban tekinthető meg.

A birkanyírás rekordere

Az ausztrál Hilton Barrett tartja a kézi birkanyírás rekordját 2010 május elseje óta. Az Új-Dél-walesi fiatalember egy felnőtt birkát 39,31 másodperc alatt képes megszabadítani a gyapjától.

A rekordot magas fölénnyel hajtotta végre a Wellington Show nevű rendezvényen, ahol senki nem tudta megközelíteni a teljesítményét 40 másodperc alatti idővel.

A legrégebben beállított mezőgazdasági kísérlet

A Broadbalk Rothamsted Research néven futó, Hertfordshire-i kísérlet a legrégebbi múltra visszatekintő - és azóta is folyamatos mezőgazdasági kutatás a világon.
undefinedA szóban forgó kísérleti területen a különböző műtrágyák hatásait vizsgálják őszi búza növénykultúrára vonatkozóan. A kutatást Lawes és Gilbert alapították 1843 őszén.

A világ legkisebb tehene

Egy Blaze névre hallgató miniatűr zebu a világ legkisebb tehene. Blaze-ről nem sokat tudunk, mindössze annyit, hogy 2005. szeptember 12-én született, tulajdonosai pedig Steven DeMoor és Christian Agnew.

undefined

A rekord testmagasságot 2013 július 7-én, a floridai Sanfordban állították fel, - a zebu magassága pedig mindössze 69.07 cm a patájától a marjáig mérve.

Két perc alatt a legtöbb tejet leadó tehén

Gunter Wahl, egy német tejtermelő gazda tartja a kézi "turbo-fejés" világrekordját az egyik tehenével 2008. december 20-a óta.

A rekorder két liter (3.52 pint) tejet képes lefejni tehenétől kézzel, mindössze két perc leforgása alatt.

A legtöbb Quadtrac traktor, ami egy időben, egy táblát művel

Ezt a mutatványt minden mezőgazdasági gépért rajongó gazda szívesen megnézte volna!

A rekordot Lincolnshire-ben állították fel, a rekord kísérlet célja pedig az volt, hogy egy mezőgazdasági földterületet a lehető legtöbb Quadtrac gumihevederes traktor művelje meg egy időben!

undefined

Az emlékezetes rekordot 2012  július 28-án sikerült felállítani, amikor ötven Case-IH Quadtrac dübörgött egyszerre a parcellán. Jó tudni, hogy a szóban forgó géptípusnak igen komoly kultusza van Angliában, hiszen a Quadtrac-ok több mint egyharmada az Egyesült Királyságban dolgozik. A nem mindennapi mutatvány megtekintésére igen messziről is érkeztek gazdálkodók - és a rekord felállítása lakalmából rendezett show bevételét a szervezők jótékonysági célokra fordították.

A legdrágább birka

A világ legdrágább birkája egy kos lett, amely Skóciában kelt el, megdöbbentő módon,  £ 231,000 azaz 93.427.854.- Forintnak megfelelő összegért.
A nyolc hónapos Texel fajtájú kos 2009 augusztusában került licitkalapács alá.

undefinedA nevezetes állatvásárról annyit tudunk, hogy a horribilis árú, Graham Morrison tenyészetéből származó banff-i születésű jószágot Jimmy Douglas, egy fraserburgh-i farmer vette meg.

Legnagyobb búzatermés

Egy Új-zélandi farmer, Mike Solari tartja a legnagyobb búza termésátlag világrekordját.

undefinedSolari úr győztes termésátlaga 15,636 t/ha, amit az Einstein hibriddel ért el. A rekordot 2010 március 8-án hirdették ki - és érdekesség, hogy a versenyző gazda ezzel saját, 2007-ben felállított csúcsát döntötte meg, ami 15,36 t/ha volt.

A legtöbb sövényvágóval szerelt traktor rekordja

Komikusan hangzó egy rekord, az biztos, ám ha belegondolunk, említésre méltó teljesítmény!

undefined

Egy írországi társaság állította fel a függesztett sövényvágó adapterekkel teljesített rekordot.

102 sövénynyíróval szerelt traktor dolgozott egyszerre a szigetországban 2013 októberében. A rekordra kijelölt területen öt perc alatt végezték el a munkát ilyen módon. A mutatvány szintén sok látogatót vonzott - és természetesen ezúttal is jótékonysági célokra fordították a nézelődők belépőjegyét.

A legöregebb disznó

199. július 17-én született Kanadában Ernestine, a világ legöregebb disznaja, aki idén lépett 24. életévébe.

undefined

A fenti válogatás - és még több ezer mezőgazdasági rekord részletes leírása megtalálható a Guinness World Records 2015 kiadásában.

Forrás:Farmers Weekly

2014-ben új világrekord született a kukorica termésversenyben is. A bravúros 31,6159 tonna/hektár eredményről IDE KATTINTVA olvashatnak.