A sajtok kétségtelenül fogyasztható állapotban vannak, amint azt a friss egérrágások is bizonyítják, amelyek időnként a gondos védőcsomagolást is kikezdik – írja a lenews.ch. Természetesen ma senki sem akarja elfogyasztani azokat, mivel kulturális ereklyévé váltak, mint a világ valószínűleg legrégebbi sajtjai. Konzisztenciájuk most egy kissé egy öreg fa törzséhez hasonlít, amely kissé zsíros és reves tapintású. A sajtokról készült videó a Le Matin weboldalon, francia nyelven elérhető.

sajt

Bár a matuzsálem sajtok elméletben fogyaszthatóak, nem nyújtanak akkora élményt – fotó: Shutterstock

Jean-Jacques Zufferey, a sajtkollekció tulajdonosa elmondta, hogy ezt a két sajtot a nagyanyja ajándékba kapta, és egyszerűen megfeledkezett róluk. Ezek raclette típusú sajtok, így a készítésüknél alkalmazott magas hőfokú kezelés minden bizonnyal hozzájárult az épségben maradásukhoz.