Varga-Bora Tímea főszervező a rendezvény keddi, beharangozó sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy ez a rendezvény volt az első, amely 23 éve felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.

Mára a fesztivál oda nőtte ki magát, hogy csaknem az ország összes kereskedelmi főzdéje jelen van több száz pálinkával, és szinte már meghirdetés előtt betelnek a vezetett pálinkakóstolók - mondta. Mivel a hatféle főzde egy-egy termékét szakértő segítségével körbejáró kóstolókra máris elfogytak a helyek, lehetőséget adtak arra, hogy a főzdék is tartsanak bemutatókat előre meghirdetett időpontokban standjaiknál - tette hozzá.

22. Gyulai Pálinkafesztivál

Időpont: 2022. szeptember 15 - 17.

Idén az alma a kiemelt pálinkafajta, ebből készül a nemzeti összetartozás pálinkája is, amelyhez párlatokkal járult hozzá a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz és a Muravidék is. Szombaton Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áldja meg az összetartozás pálinkáját, amely egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló Herendi Porcelán butéliákba kerül - emelte ki a főszervező.

Varga-Bora Tímea kifejtette, idén sem csak a pálinkára, hanem a pálinka és a gasztronómia kapcsolatára helyezték a hangsúlyt.

Újdonság, hogy két külön belépődíjas mesterkurzust hirdettek: pénteken Gulyás Csaba bartender ad elő, szombaton pedig Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló az éppen 185 éves szivar szó nyomába ered előadásán, amelyen hatféle párlatot is kóstolhatnak az érdeklődők.

gyulai pálinkafesztivál

Idén az alma a kiemelt pálinkafajta, ebből készül a nemzeti összetartozás pálinkája is – forrás: Gyulai Pálinkafesztivál/Facebook

Látványfőzés is lesz

A Gazda és pálinka a konyhában elnevezésű pénteki látványfőzésen és kóstolón Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a pálinkavilág ismert szereplői az agrárszakma szakembereivel készítenek közösen a magyar vidék szezonális alapanyagaiból és almapálinkából készült ételeket négy blokkban.

Pálinka ízutazás címmel Segal Viktor, a magyar szakácsválogatott egykori csapatkapitánya és Fabulya Attila mutatja be az ételek és az almapálinka találkozását szombaton. Ugyancsak újdonság, hogy idén a fesztivál keretében tartják szombaton a Békés Megyei Vadász- és Horgásznapot is.

A megyei vadászkamara és a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége csapatai aznap vad- és halételeket főznek és kóstoltatnak, emellett vadászati térzenével, agárfuttatással, solymász- és vadhívó bemutatóval színesítik a rendezvényt. A két szervezet egy ingyenesen megtekinthető trófea- és preparátum-kiállítással is készül

- hangzott el a sajtótájékoztatón.

A versenyre 990 minta érkezett

Varga-Bora Tímea elmondta, hogy pénteken hirdetik ki a Brillante-2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny eredményét, amelyre idén 990 minta érkezett. Mint hozzátette, külön kategóriában ismét megmérethették magukat a kereskedelmi főzdék is.

A további programokról szólva elmondta, hogy a közfoglalkoztatási kiállításon 11 önkormányzat mutatja be a közfoglalkoztatási programban előállított kézműves termékeit, szombaton pedig mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat és a kormányhivatal családbarát egészségfejlesztési programja is várja a fesztivál látogatóit.

A szokásoknak megfelelően idén is lesznek koncertek: fellép Demjén Ferenc, Szikora Róbert és az R-GO, a Karthago, a TNT, a Hooligans és a gyegyószentmiklósi 4S Street zenekar - jegyezte meg a főszervező. Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta,

Gyulán az állandó turisztikai attrakciók mellett hangsúlyt fektetnek az úgynevezett nagyeseményekre is, ilyen a pálinkafesztivál is, amely a város egyik legnagyobb szórakoztató és gasztronómiai rendezvénye.

A pálinkafogyasztás Gyulán közel 300 éves tradíció, ugyanis báró Harruckern János György 1731-ben alapította a régió első pálinkafőzdéjét a várban.
A háromnapos fesztivál belépődíjas, de valamennyi napon belépőjegy nélkül is látogatható adott időszakokban. A részletes programkínálat a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon tekinthető meg.