A Halloween Magyarországon is egyre népszerűbb, a Nébih ezért felhívta az élelmiszerüzletek figyelmét, hogy különítsék el az ehető tökféléket a dísztököktől, illetve a nem ehető fajták esetében egyértelműen jelöljék, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.
A Nébih tájékoztatása szerint Franciaország jelezte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma. Az elmúlt öt évben 353 esetet regisztráltak, és a szám évről évre nő. Hasonló esetekről más uniós tagállamok is beszámoltak.

Étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, a dísztököket pedig csak eredeti rendeltetésüknek megfelelően használják – fotó: Pixabay
A megbetegedéseket csaknem 40 százalékban boltban vásárolt, míg 60 százalékban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloweenhez kapcsolódó szokásokkal, ebben az időszakban ugyanis megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt.
 
						 
						 
						_fill_540x300_0.jpg) 
						_fill_540x300_0.jpg) 
						 
						_fill_540x300_0.jpg) 
						_fill_540x300_0.jpg) 
						 
				




 
												
											 
												
											 
												
											 
												
											_fill_100x75_0.jpg) 
												
											






 
                                            
                                        _fill_99x55_0.jpg) 
                                            
                                         
                                            
                                         
                
