A Föld lakosságának gyors szaporodására és a termőföld szűkös rendelkezésére állására való tekintettel a tudósok néhány éve a növények világűrben, illetve a Holdon vagy a Marson történő termesztésére igyekeznek megoldásokat kidolgozni – írja a freshplaza.com. Ez év október elején a német DLR Űrkutatási Központ egy EDEN-ISS megjelölésű, konténeres üvegházat telepített az Antarktiszra a szélsőséges környezet alkalmasságának tesztelésére. A zöldségtermesztésre berendezett üvegház abszolút zárt rendszerben, mesterséges megvilágítással, klímaszabályozással és a szükséges anyagok folyamatos recirkulációjával működik.

Hamburgból indult el a szállítóhajó, ami a felszerelést és a személyzetet az Antarktiszra viszi – Fotó: Shutterstock

A kutatók biztosak abban, hogy ha a zárt rendszerű termesztés sikerrel jár az Antarktiszon – ahol az üvegházon kívül minden körülmény a növényi élet ellen szól – akkor ugyanaz a Holdon vagy a Marson is megismételhető, A kísérletek decemberben történő beindításától kezdve a DLR Központ egy kutatója 6 hónapot az Antarktiszon tölt, a nyári hónapokban pedig akár 50 fős személyzet is a helyszínre költözhet a kísérletek ellenőrzése céljából.

A Földön kívüli növénytermesztés lehetősége – jelen ismereteink szerint bármennyire fantasztikusnak tűnik – forradalmi változást hozhatna az élelmiszerellátás megoldásában.