A virágok számtalan módon igyekeznek magukhoz csábítani a beporzókat, pl. illatanyagokkal, látható és az emberi szem számára láthatatlan színekkel, s mint kiderült, nedvességgel is – írja az ng.24.hu.

Kutatók földi poszméhekkel végeztek kísérleteket mesterséges virágok segítségével. A valódi virágok nedvességtartalmát automata szenzorokkal megmérték, majd ezt követően a valódinak megfelelő mértékű nedvességet mutattak a méheknek a kísérletek során.

A méhek a különböző nedvességszintet jelző mesterséges virágok közül azokat választották, melyeknél a nektárjutalmat kapták. Az eltérő nedvességszinteket azonban akkor is meg tudták különböztetni, amikor nektárról szó sem volt.


A természetben a virágok a környezetüktől eltérő szintű nedvességgel jelzik a nektár jelenlétét. Ha a méhek ezt ki tudják használni a nektár megtalálásához, akkor bővül a virágok beporzócsábító taktikáinak száma, hiszen így a beporzók minden érzékszervét meg tudják célozni. Azonban nemcsak megkülönböztetik a poszméhek a nedvességszinteket, de a színekhez, illatokhoz hasonlóan meg is tudják tanulni, hogy melyikhez tartozik az élelem.

A virág valószínűleg egyszerre többféle érzékszervre ható jelet bocsát ki, amivel megkönnyíti a beporzó számára a választást.