A Gilan Trading által gyártott darált mákot (14. 03 .2021 minőségmegőrzési idejű, LOT: L01) a Spar december 19-én vette le a polcairól hatósági kötelezésre hivatkozva. Az áruházlánc honlapján közölte, hogy a terméket visszahozatal esetén visszavásárolja, a vételárát visszatéríti.

A Gilan Trading hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben hangsúlyozza, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által kifogásolt 200 grammos Kalifa darált mák elfogyasztása nem jelenthet egészségügyi kockázatot. A gyártó közleményében kifejtette: a visszahívás oka az volt, hogy a Nébih ellenőrzésekor a vizsgált zacskóban a mák növénykultúrában nem engedélyezett növényvédőszer-maradványt talált. A szermaradvány mennyisége azonban – szögezték le – egészségügyi határérték alatt volt.

mák

A vizsgált zacskóban az ellenőrzéskor a mák növénykultúrában nem engedélyezett növényvédőszer-maradvány volt – fotó: Pixabay

A Gilan Trading ismertette: a mák beszállítójával, a magyar termelővel évtizedes szakmai kapcsolatban állnak. A termelő permetezési naplójában nem szerepelt a kifogásolt szer, azt állításuk szerint nem is használják. A szermaradvány feltehetőleg egy szomszédos kultúra (például gabona, amelynél ez a szer engedélyezett) permetezése során kerülhetett a mákba. A talált mennyiség a gyártó szerint ezért is volt alacsony, bőven a megszabott egészségügyi határérték alatt – mutattak rá.

A  Gilan Trading állítása szerint a mákot korábban – mint minden esetben – akkreditált laboratóriumban vizsgáltatta be, és az úgynevezett peszticidvizsgálat nem mutatott ki a szóban forgó szerre mérhető mennyiséget, ezért a szakvélemény szerint forgalomképesnek nyilvánították. Erről a dokumentációt a gyártó a hatóságnak el is juttatta - jelezték.

A cég közleményében megjegyezte, hogy azokra a 200 grammos darált mák termékekre, amelyeken nem a 2021. 03.14. lejárati dátum és az L01 LOT szám szerepel, nem vonatkozik a visszahívás.