Kovácsik Melinda, péceli gazdálkodó társunkkal beszélgettünk arról, hogy ki milyen tavaszi programokon vesz majd részt a lakóhelyén, a saját közösségével. Szívet melengető beszámolóval lepett meg bennünket.

Családi gazdaságunk jószágai – fotó: Kovácsik Melinda

"Búzaszentelés mindig is volt Pécelen, ám régen úgy zajlott, hogy kivonultak a hívek a határba, és a pap ott szentelte meg a búzát. Később ez az ünnep átalakult: szedtek a gazdák az áprilisi búzából, bevitték a templomba, és azt szentelte meg az atya.

undefinedfotó: Kovácsik Melinda

Néhány éve megkérte a családunkat a plébánosunk, hogy frissítsük fel ezt a hagyományt, és tegyük ezt az alkalmat színesebbé, tegyük a hívek számára is közeli élménnyé. Ekkor eszünkbe jutott, hogy ne csak búzát, hanem állatokat, gépeket, terményt is vigyünk az ünnepre.

undefined

undefinedfotók: Kovácsik Melinda

Szóltunk a péceli gazdáknak és mindenki hozott egy kis ízelítőt abból, amit termelt - ez a szép szokás azóta már hagyománnyá vált nálunk.

undefinedundefinedfotók: Kovácsik Melinda

A búzaszentelés tehát nem csak a termésre jelent áldást, hanem a munkánkra is.undefined

Idén vittünk a búzaszentelés ünnepre tejet, sajtot, joghurtot is a saját gazdaságunkból, azt is nagyon szerették! Azzal, hogy a hívek látják, hogy mivel foglalkozunk nap mint nap, kicsit beleláthatnak az életünkbe.
undefined
Szerintem a gyerekek élvezik a legjobban ezt a napot! Imádják az állatokat, a gépeket, mindent ki akarnak próbálni." undefined

undefinedundefinedundefinedfotók: Kovácsik Melinda