Észak-Svédországban a Bjarke Ingels Group jóvoltából olyan szállodában pihenhetünk, ahol könnyedén lehet, hogy madarak laknak a szomszéd szobában - tudjuk meg a designboom.com híréből. Na nem a hagyományos módon, de nem is úgy, hogy kimegyünk az erkélyre, és gyönyörködünk bennük, vagy a dalukban, a fák ágai között. Egészen más módon. Ugyanis a fára épített Treehotel "falán" 350 mesterségesen létrehozott madárodú is helyet kapott.

oduk fán

A különleges hotelben a madarak kényelme is biztosítva van. Fotó: Treehotel.se

A különleges szálláshelyet ornitológusokkal karöltve tervezték. A rengeteg madárodúnak kettős célja van. Egyrészt kiváló lehetőséget biztosít a madarak megfigyelésére, másrészt pótolja a természetes, fákon keletkezett lyukakat, amelyekbe korábban a madarak meghúzhatták magukat, és kikelthették tojásaikat.

Azért épült a hotel a fára, mert a környezete nem lett volna alkalmas szálloda építésére, így lakosztálya is egy függőhídon keresztül közelíthető meg. Nem csak a szálloda külseje, de belseje is nagyon természetközeli, hiszen nagyon odafigyeltek a természetes alapanyagok használatára. A belső környezet erősen visszafogott, ezzel is arra ösztönözve a vendégeket, hogy inkább a külső látvánnyal foglalkozzanak.

treehotel madároduk

A hotel fái között kiváló helye van a madárodúknak. Fotó: Treehotel.se

A vendégek azonban egészen biztosan nem unatkoznak a különleges hotelben. A fák lombkoronái között tetőteraszt alakítottak ki, melyet minden szállóvendég igénybe vehet, akár ember, akár madár. Innen pedig 360 fokos kilátás nyílik a csodálatos erdőre. Mivel a fára erősített madárfészkek különböző méretűek, a környék madarainak legtöbbje szívesen keresi fel ezeket, legyen akár kisebb, akár nagyobb méretű. A sok odú között pedig kitűnő kilátás nyílik az erdőre. Így a vendégek nem csak madárdalt hallhatnak, hanem sokféle madarat is láthatnak, akár a szobájuk ablakából is.

Mivel Norrbotten megyében erőteljesen csökkent a madárpopuláció, nagyrészt a természetes költőhelyek számának csökkenése miatt, nagyon fontos intézkedés volt a madárfészkek fára történő telepítése. Ráadásul azok számára, akik láthatják ezt a csodát, talán természetes lesz, hogy a saját környezetükben is sokkal jobban odafigyeljenek tollas barátainkra.

Treehotel szoba

A vendégek a szobából is megfigyelhetik a madarakat. Fotó: Treehotel.se

Így óvjuk nyáron a madarakat

Bár sokan csak télen érzik fontosnak, hogy gondoskodjanak a kert madarairól, nyáron is nagy szükségük van az odafigyelésre. Bár táplálékot általában bőségesen találnak ilyenkor, vizet már annál kevésbé. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen a kertünkben számukra egy kis pihenőhely, ahol az ivás mellett a fürdőzésre is lehetőségük van.


Azonban körültekintően kell eljárnunk a pihenő kialakításánál, hiszen nem csak mi figyeljük tátott szájjal a madarakat, hanem házikedvenceink is. Így hát olyan helyet nézzünk ki számukra, ahol nem tudják őket levadászni ivás, vagy fürdőzés közben. Kiváló lehet egy magas farönk teteje, amelyre rá tudjuk helyezni a lapos, kis peremmel rendelkező itatótálat, így nem tudják elérni őket. De ha egészen biztosra akarunk menni, akkor olyan rönkre helyezzük a tálat, amelyik mellett van egy bokor, amelyre könnyedén át tudnak ugrani, amikor vizes tollaik miatt képtelenek a repülésre.

Treehotel

A különleges hotelben úgy lehetünk a természet részei, hogy közben nem zavarjuk meg azt. Fotó: Treehotel.se

Ügyeljünk rá, hogy rendszeresen tisztítsuk az itatót, hiszen a fürdőzés miatt koszos lehet, és hamar ki is lötyögtethetik belőle a vizet. Ráadásul, mivel túl sok víz nincs benne, hamar fel is fog melegedni, ezért is fontos, hogy rendszeresen cseréljük.

A madarak nagyban hozzájárulnak a minket bosszantó, a növényeinknek pedig ártó bogarak és rovarok számának csökkentéséhez, ráadásul kevés csodásabb érzés van, mint madárcsicsergésre ébredni, így hát vigyázzunk rájuk télen és nyáron egyaránt.