A hajtatókertészeket tömörítő Glastuinbouw Nederland (GN) szeptember 6-án, azaz a Fenntartható Kedden még Rob Jetten klíma- és energiaügyi miniszterrel folytat megbeszéléseket, majd szeptember 7-én az utcákra vonultatja tagjait - írja a fruitveb.hu

Informatív, tájékoztató jellegű felvonulást terveznek

Lényeges, hogy a GN a demonstráció részleteiről egy marketing ügynökséggel folytat tárgyalásokat, mivel elsősorban nem harcias, hanem informatív, tájékoztató jellegű felvonulást terveznek, és

szándékosan kerülik a hetek óta tartó holland gazdatüntetésekkel történő keveredést, ahol a gazdák a nitrogén-kibocsátást érintő szabályozás megváltoztatása ellen tüntetnek.

Álláspontjuk szerint a gázárak emelkedése egész Hollandiát sújtja, ezért céljuk a polgárok felvilágosítása, és nem útzárak kialakítása. Roger Abbenhuijs, az NG elnöke szerint „akcióink más üzenetet hordoznak, és érdekeink is különbözőek."

hajtatás

A gázárak emelkedése nemcsak a kertészeteket, hanem egész Hollandiát sújtja, ezért céljuk a polgárok felvilágosítása – fotó: pixabay.com

A hollandiai gazdatüntetésekről

A kormány által kijelölt főtárgyaló, Johan Remkes a mai napon környezetvédő szervezetek képviselőivel találkozik, akik már előre nyilvánosságra hozták álláspontjukat, miszerint nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a kormány kilúgozza a kijelölt célokat.

Johann Vollenbroek, a Mozgalom a Környezetért szóvivője például ezt a nyilatkozatot adta:

„Nincs alternatíva. Az állatok létszámát drasztikusan csökkenteni kell, igen sok gazdának abba kell hagynia a tevékenységét, és akik folytatják, azoknak is kötelező lesz fenntartható módszerekre váltaniuk".

A megbeszélésen részt vesz még a Greenpeace, a WFF, a Natuur en Milieu és a természeti örökség védelmét pajzsára tűző Natuurmonumenten szervezet képviselője is. Mindnyájan a fentiekhez hasonló nyilatkozatokat tettek korábban, ezért kevés esély mutatkozik az álláspontok közelítésére.

A gazdák Hollandia-szerte az utakra öntött hulladékkal torlaszolják el az autópályákat

Remkes mediátorként az utóbbi napokban már beszélt a gazdaszervezetekkel, és további ágazati szereplőkkel, bankokkal, valamint önkormányzati tisztviselőkkel is folytat majd megbeszéléseket. Mandátuma szerint véget kellene vetnie annak a lehetetlen helyzetnek, amely vélhetően a következő hetekben is folytatódni fog: a gazdák Hollandia-szerte az utakra öntött hulladékkal torlaszolják el az autópályákat, és blokád alá vontak több logisztikai központot is.

Több nagy holland agrárcég, például takarmánygyártók is bojkottálták a tárgyalásokat, mondván, csak akkor ülnek asztalhoz, ha a kormány engedményeket tesz a gazdák számára.

A tüntetések kiváltó oka a kormány azon elképzelése (egyben senkivel nem egyeztetett rendelete), hogy az egyes hollandiai régiók 2030-ig 70%-kal kötelesek csökkenteni nitrogén-emissziójukat az EU-irányelveknek történő megfelelés, valamint az érzékeny természeti környezet védelme érdekében.