A második körös bírálattal véget ért a Magyar Pékszövetség által kiírt XIII. Szent István napi Kenyérverseny, amelyre csaknem 100 terméket neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások. A két zsűribizottság a termékek titkosítása mellett pontozásos módszerrel értékelt. A pontszámok összesítését követően kerül majd ki a nyertes Szent István napi kenyér, valamint az Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória legjobb terméke is.

A versenyre csaknem 100 terméket neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások – fotó: Magyar Pékszövetség

A szakmai szervezet idén is 3 kategóriában írta ki versenyét. A Szent István napi kenyér címért 20 pékség indította 33 termékét, az Innovatív kenyér kategóriába 19 cég nevezett 38 termékkel, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 vállalkozás nevezte be 27 termékét.

A pékárukat erre a versenyre fejlesztették az indulók, így ezek még nem jelentek meg a kereskedelmi forgalomban. A pénzdíjas verseny első fordulójában a szakmai zsűri pontozása alapján minden kategóriából a 9 legmagasabb pontszámot elért termék került be a bírálat második körébe.


Magyar Pékszövetség

Szempont volt a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság – fotó: Magyar Pékszövetség

A Szent István napi kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült.

Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon. Az értékelés során a zsűritagok pontozták az alakot, héjat, bélzetet, illatot, ízt, esztétikát és az eltarthatóságot. A kenyereket laborvizsgálatnak is alávetik, hogy megállapítsák, azok só- és savfoka megfelel-e az Magyar Élelmiszerkönyv előírásának.

Az Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön. A bírálók ezeket a termékeket ugyanazon szempontok szerint értékelték, mint a Szent István napi kenyér kategóriájában indulókat, ám ezeknél az innováció mértékét és a termék ízharmóniáját is vizsgálták.

A Sós sétáló sütemény kategóriájának követelményei a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak. A zsűri figyelt a termékek alakjára, illatára, ízére, esztétikus megjelenésére, a tészta bélzetére és a pékáru praktikus, séta közben könnyen fogyasztható kialakítására.

Magyar Pékszövetség

Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon – fotó: Magyar Pékszövetség

A két kenyér kategóriát ötfős, míg a Sós sétáló süteményeket négyfős szakmai zsűri bírálta pontozással, anonim módon, vagyis nem tudták, hogy az adott terméket mely cég készítette.

„A Szent István napi kenyér kategóriájának győztesét a nyáron az Országházban jelentjük majd be az augusztus 20-i nemzeti ünnep sajtótájékoztatóján. A három versenykategória legjobb pékáruját pedig augusztus 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában lehet először megkóstolni” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.