A Lyme-ot végképp eltörölni...

„A Lyme-kór ideje lejárt, hamarosan nyom nélkül eltöröljük. Most felkészülünk a feladat elvégzésére, és a jövő nyáron kivisszük az anyagot terepre"-mondta el Kim Lewis, a bostoni Northeastern Egyetem tudósa. A Lyme-kórt a borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, ami vadon élő egerekben lappang. Az egereken élősködő kullancsok megfertőződnek, és később más állatokat, valamint embereket is megfertőzhetnek.

A betegség, ami hazánkban is nagy területeken van jelen, egyre nagyobb probléma Észak -Amerikában, de Európa-szerte és Ázsiában is keseríti az emberek éltet. Megfertőződés után kezdetben a bőrünkön megjelenő jellegzetes körkörös piros gyűrűszerű kiütésről lehet felismerni, hogy elkaptuk, később influenzaszerű betegséget okoz. Ha ezt nem kezeltetjük, súlyos, hosszú távú problémákhoz vezethet, például Lyme-ízületi gyulladáshoz.

Ma a betegséget elsősorban antibiotikumokkal kezelik, ám a felhasználható hatóanyagok köre szűk, az elsődleges doxycyclinen kívül az amoxicillin, a cefuroxim és a ceftriaxon tartozik ide, vagy ha ezekre allergiás a beteg, akkor azithromycint kaphat. Ezek a baktériumok széles körét képesek elpusztítani, azonban - mint minden antibiotikum kezelés - elpusztítják a bél mikrobiomjának egy részét is, ami pedig kulcsfontosságú az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. A kezelés emellett hasmenéses tüneteket okozhat, és végsősoron antibiotikum-rezisztenciához is vezethet.

A Lyme-kórt a borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, ami vadon élő egerekben lappang. Az egereken élősködő kullancsok megfertőződnek, és más állatokat, valamint embereket is megfertőzhetnek. Fotó: Unsplash

Tudóscsapat indulj velünk...

A Kim Lewis vezette tudóscsapat megállapította, hogy a higromicin A nevű vegyület – ami szintén egy  antibiotikum (hívják Totomycinnek is) - ami teljesen ártalmatlan az állatokra nézve, és kevés hatással van a legtöbb baktériumra, rendkívül halálos méreg az olyan spirochaeták családjába tartotó baktériumokra, mint például a Lyme-kórt okozó borrelia burgdorferi.
Ezek a baktériumok dugóhúzó alakúak, és ez a külalak lehetővé teszi a számukra, hogy behatoljanak a szövetekbe. Nem csak a Lyme-kórt köszönhetjük nekik, de például a szifilisz kórokozója is közéjük tartozik.  "Elég rosszindulatú kórokozók" - mondta el Lewis. A tudósok állatkísérletekben ellenőrizték a felfedezést és a csapat nem talált olyan káros hatásokat amit a higromicin okozott volna, függetlenül a felhasznált dózistól. „Szokatlanul biztonságos ez az anyag" - tette hozzá Lewis.
A további fejlesztéssel megbízott FlightPath nevű cég megkezdte az engedélyeztetési folyamatot az Egyesült Államokban, ami ahhoz szükséges, hogy a vegyianyagot embereken is tesztelhessék. A szifiliszt nem véletlenül említettük, ez a bakteriális fertőző betegség - ami a mi Ady Endrénket is elvitte - erős rezisztenciát mutat a standard kezelésekkel szemben, a higromicin A-val ugyanakkor kezelhetőnek tűnik.
Magyarországon évente 10 ezerre becsülik a Lyme megfertőződések számát, földrajzilag különösen a Budai-hegység, a Balaton-felvidék és a Nyugat-Dunántúl számít veszélyesnek. Fotó: Unsplash

Hazai helyzet

A Lyme-kór a nevét az USA-ban található Old Lyme kisvárosról kapta, melyen 1975-ben tömeges fertőzési hullám söpört végig. Magyarországon évente 10 ezerre becsülik a Lyme megfertőződések számát, földrajzilag különösen a Budai-hegység, a Balaton-felvidék és a Nyugat-Dunántúl számít veszélyesnek. A hazai megfertőződés nyaranta a leggyakoribb, 2-szer annyi jelentett esetről van szó, mint a fennmaradó évszakokban összesen.

„Kiemelkedik a július hónap, amikor különösen ajánlott az óvatosság a természetben a kullancsok csípésének elkerülésére, vagy ha már megtörtént a baj, az állat minél hamarabb történő szakszerű eltávolítása, hiszen az első 24 óra kritikus, ilyenkor még jellemzően nem fertőződtünk meg.„

A Lyme ugyan nem halálos kimenetelű, de rendkívül komoly szövődményekkel számolhat, aki kezeletlen marad. 2020 is jellemző év volt a hazai Lyme helyzet szempontjából, nyáron a már említett kiemelkedő csúcsokkal. Júniusban és júliusban 423 illetve 364 esetet regisztráltak, az év során pedig összesen 1522 bejelentett magyar betegről érkezett adat, 130 fővel meghaladva a 2019-es értéket, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint. Mindez nem csoda, a Lyme-kór az európai kontinens egyik legelterjedtebb fertőző betegsége - írta meg a Pénzcentrum.
Ha higromicint tartalmazó preparált egéreledelt szórunk ki a terepen, komplett földrajzi területekről, országokból vagy akár kontinensekről is kiirthatjuk a Lyme -kórt. Fotó: Unsplash

Ez a harc lesz a végső

A kutatók arra is rájöttek, hogy a higromicint tartalmazó egéreledel képes kiirtani a rágcsálók szervezetéből a burgdorferi (Lyme) fertőzést. Elméletileg, ha ilyen preparált egéreledelt szórunk ki a terepen, komplett földrajzi területekről, országokból vagy akár kontinensekről is kiirthatjuk a Lyme -kórt.

Lewis emlékeztetett rá, hogy az egy évtizeddel ezelőtti doxycyclinnel átitatott csalikkal végzett terepkísérletek sikeresek voltak.

„A vegyianyag ily módon történő széles körű alkalmazása ugyanakkor azzal fenyegethet, hogy számos mikrobában alakulhat ki nem kívánatos antibiotikum-rezisztencia."

Lewis rámutatott arra is, hogy a burgdorferi baktériuma számára rendkívül nehéz kifejleszteni a higromicinnel szembeni rezisztenciát, mivel a vegyi anyag hasonlít azokhoz az alapvető tápanyagokhoz, amelyeket a spirochaeták családja nem tud előállítani és kénytelenek a környezetükből felvenni őket egy speciális transzporter segítségével, így a higromicin felvételét gátló mutációk a spirochaetákat a saját tápanyagaiktól is megfosztják.

A hatásos antibiotikumot egyébként nem Lewis csapata fedezte fel. Az 1980 -as években már megvizsgálták egy disznóbetegség lehetséges kezelési módjaként, de végezetül felhagytak a kísérletekkel. A Lyme -kór elleni vakcoina kifejlesztése is folyamatban van, de a betegség felszámolása még ennél is sokkal jobb megoldás lenne. A felfedezésről szóló tanulmány a Cell tudományos folyóiratban jelent meg.

(Forrás: NewScientist)