A „Nők az agráriumban” című pályázati felhívásunkra nagyon sokan jelentkeztek, ami jól mutatja, hogy milyen sok hölgy szíve dobog a mezőgazdaságért!

Elsőként a 23 éves nyírlugosi Haramura Márta Zsanettet mutatjuk be, aki a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakának végzős hallgatója.

Márta nagyszülei révén kóstolt bele 4 évesen a málnatermesztésbe, amikor a kedvező adottságú, nyírségi homokos talajon termő, bogyós gyümölcs érésekor az egész családdal együtt szedték a málnát. A föld, a mezőgazdaság szeretete már akkor örökre helyet kapott a szívében.

Haramura Márta Zsanett

Haramura Márta Zsanett: „Soha nem szabad feladni!” – fotó: Agroinform.hu

Anyai nagyapja gyümölcsfákkal és szőlővel foglalkozott – legnagyobb örökségének a metszés elsajátítását tartja, melynek fogásait még tavaly, halála előtt adta tovább az unokájának.

A Debreceni Egyetemre vezető út egy nyári munka során fogalmazódott meg benne: 2012. június óta minden nyáron egy ausztriai 1000 hektáros majorban dolgozik, ahol kukoricacímerezést, burgonyaválogatást, illetve különböző kerti munkákat végez. A szakmai gyakorlatot idén ugyanitt, már csoportvezetőként töltötte, ellenőrizve és segítve a címerezési munkálatokat.

Haramura Zsanett

„Érezni a nap melegét, a szellő simogatását, még gumicsizmában és esőkabátba beöltözve is jó a kukoricásban!” – fotó: Agroinform.hu

A jövőjét a – szívéhez legközelebb álló – növénytermesztés területén képzeli el, továbbá szakmai tanácsadással szeretné segíteni azokat a gazdákat, akiknek nincsen lehetőségük a továbbtanulásra. Ez utóbbihoz kapcsolódóan idén áprilisban a BASF agrárnagykövet-programjában vett részt, amely során kukorica-gyomirtót ismertetett meg a környéken élő gazdákkal.

Haramura Zsanett

„Egy agráros nő egyszerre lehet csinos, jól öltözött és intelligens ebben a férfiasnak vélt munkakörben!” – fotó: Agroinform.hu

A diploma megszerzése után is a mezőgazdasággal szeretne foglalkozni és figyelni, ahogy munkájának gyümölcse napról napra növekszik. Tervei között szerepel saját föld vásárlása is, bár úgy érzi, hogy a géppark hiánya további kihívások elé állíthatja.

E pályázaton keresztül minden olyan hölgyet, aki az agráriumban képzeli el a jövőjét, arra buzdít, hogy soha ne adják fel, és csinálják azt, ami a szenvedélyük!