Amikor itt az ősz és a tél, akkor sajnos vele együtt jár a nátha és az influenza megjelenése is. Ilyenkor pedig, ha valaki megtudja, hogy betegek vagyunk, rögtön tud pár nagyon hatásos, bevált módszert. Az egyik ilyen a forró tea, vagy a pálinka.

Ugyan a 40 százaléknál erősebb alkoholtartalom a szájban található baktériumokat elpusztítja, viszont, ha túl sokat kortyolgatunk belőle, lehet, hogy jobb lesz a közérzetünk, de az nem a gyógyulás jele, hanem inkább szimplán csak berúgtunk. Ha tehát betegek vagyunk, nem árt, ha orvosi segítséget kérünk, és csínján bánunk a házi módszerekkel, és a pálinka is csak mértékkel kerül fogyasztásra.

A pálinka sem jó mindenre

Sokszor hallottunk már róla, hogy ha valaki nagyon hisz egy bizonyos gyógymódban, akkor az állapota gyakran megmagyarázhatatlan módon javulni kezd. Persze sok esetben, egy enyhe nátha esetén, a tünetek pár nap alatt maguktól is javulnak, így ha a házi módszereket alkalmazva azt tapasztaljuk, hogy jobban lettünk, hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy az a bevált módszer miatt volt. Addig nincs is ezzel baj, amíg nem olyan módszert alkalmazunk, amelyik akár még ártalmas is lehet. És amíg tudjuk, hogy a pálinka is csak mértékkel fogyasztható.

pálinka

A pálinka, bár sokan úgy vélik, nem a megfelelő megoldás a nátha és az influenza esetén. Fotó: Shutterstock

A pálinka sokak által kedvelt ital, amelyet mértékkel kell fogyasztani. Azonban sokan csodaszerként kezelik, amelyik véleményük szerint gyógyítja a náthát, a fájós torkot, de talán még a hajhullást is. Mindenre is jó. A koronavírus kapcsán több helyen meg is jelent, hogy nem csak inni lehet, hanem kézfertőtlenítőt lehet készíteni a 60 százaléknál erősebb alkoholból, azonban ennek hatékonyságára vonatkozóan megoszlanak a vélemények.


De nem csak most gondoljuk azt a pálinkáról, hogy gyógyító hatása van - tudjuk meg az index.hu cikkéből. A legenda szerint a 13. században Károly Róbert és felesége, Erzsébet királyné Nápolyba tartottak, amikor Erzsébet annyira beteg lett, hogy vissza kellett fordulniuk. A királyné állapota egyre csak romlott, habár nagyon sok gyógymódot kipróbáltak nála. Azonban egy alkoholos, rozmaringos főzet segített rajta, ami ezek után az aqua vitae azaz az élet vize nevet kapta.

Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy a boltban kapható pálinkák többsége nem éri el azt az alkoholszintet, amely alkalmassá teszi a fertőtlenítésre. A szakemberek szerint 60 százalék alkoholszint felett már lehet baktériumölő hatása, de csak 70 százalékos alkoholtartalom felett lehet azt mondani, hogy fertőtlenítő hatású. A kutatások szerint a 40 százaléknál erősebb alkoholtartalom képes rá, hogy a szájban található baktériumokat elpusztítsa, de arra nem, hogy a betegséget kikezelje.

Tea, húsleves, fokhagyma, mint a gyógyítás eszközei

Amikor náthásak vagyunk, nagyon jól tud esni egy csésze forró tea. Segít, hogy kiduguljon az orrunk, és a közérzetünk is sokkal jobb lesz tőle. Azonban komolyabb betegségek esetén szükség van az orvosi kezelésre is.

Habár a hagyományos influenza vagy megfázás esetében a betegségek száma csökken, amint melegebb lesz az időjárás, ha a kórokozó bekerül a szervezetbe, már nem lehet forró étellel vagy itallal előidézett túlhevítéssel elpusztítani.

Egy 2018-as kutatásban azt vizsgálták, hogy a zöld teában található katekin milyen módon segíthet az influenza gyógyításában, de az eredmények nagyon megosztók voltak, így a kutatóknak további információkra van szüksége, de egyelőre úgy vélik, hogy a zöld teával történő gargarizálás talán csökkentheti a megfertőződés kockázatát.

Azonban a meleg egészen biztosan a segítségünkre van, amikor az ágyneműket, törölközőket legalább 60 Celsius-fokon mossuk ki, mert így elpusztítja a kórokozókat. A forró húslevesre is sokan úgy gondolnak, mint gyógyító erejű csodaszerre, amelyik képes lerövidíteni a betegségeket. Egy kutatás szerint a hűsleves jótékonyan módosíthatja a neutrofilek vándorlását, ezzel elősegítve a gyulladáscsökkentő hatást. A neutrofilek adják a fehérvérsejtek túlnyomó többségét, amik bekebelezik vagy lebontják a kórokozókat. A fokhagymára is sokan szavaznak, ha betegségekről van szó. De azzal is több tanulmány foglalkozik, hogy az echinacea hatékonyan csökkenti a megfázás tüneteit, mégsem tudják mindent kizáróan bizonyítani ezt.

A méz viszont előkelő helyet foglal el a gyógyító finomságok terén. Persze önmagában a náthát és az influenzát nem gyógyítja, de a tüneteiket enyhíti.

pálinka

A pálinka nagyon kedvelt ital hazánkban. Fotó: Shutterstock

Az egészséges immunrendszer megvéd a betegségektől

Viszont abban biztosak lehetünk, hogy ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen fogyasztunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, akkor az immunrendszerünk sokkal jobban tudja majd leküzdeni az őt ért támadásokat.

Ezen kívül nagyon fontos még a rendszeres kézmosás, az, hogy mindig zsebkendőbe köhögjünk, és ha betegek vagyunk, ne menjünk társaságba. Aki pedig mégis megbetegszik, az próbáljon meg minél többet pihenni, és minél több folyadékot fogyasztani, hiszen ezekkel fel tudja gyorsítani a gyógyulási folyamatot.

A pálinka múltja

Nem véletlen, hogy a pálinkára sokan gyógyszerként gondolnak - tudjuk meg a magyarkonyhaonline.hu cikkéből. A Beregszászi Apátság birtokain élő ferences szerzetesek a 16–17. században gyógyító céllal készítettek pálinkát. A pálinkát kizárólag gyógyszerként, növényi kivonatok készítésére használták. A 60–70 fokos párlatba különböző gyógyfüveket és fűszereket áztatva számos betegség kezelésére alkalmas esszenciákat állítottak elő.

Nem véletlen, hogy a népi hagyományokban is helyet kapott a pálinkával történő gyógyítás, amit használtak fogfájás, meghűlés, torokbántalmak esetén öblögetéssel, kutyaharapás és kígyómarás ellen bedörzsöléssel. Azonban ezek egyike sem bizonyított, sőt a tudomány szerint inkább teljesen hatástalanok, vagy akár ártalmasak is lehetnek.

Az éhgyomorra megivott, magas alkohol tartalmú italok ráadásul rossz hatással vannak a gyomorra, és a véráramba jutva más területeken is károkat okozhatnak. Ezzel szemben az étkezések után az alkohol felszívódása lassabb, és segítheti az emésztést. Mindez persze egyénenként eltérő, és nagyon fontos a mérték betartása.