Amikor szóba kerül az ételmérgezés, legtöbbünk azonnal a romlott húsokra vagy a nem megfelelően tárolt tejtermékekre gondol. De ki gondolná, hogy éppen az egészséges zöldsaláta lehet a ludas egy-egy kellemetlen gyomorrontásban? Egy friss amerikai kutatás azonban most alaposan felforgatja a zöldségek rangsorát, és a spenótot meg a kelkáposztát igazi szuperhősként állítja be.
A saláta a ludas, nem a spenót!
A Duke Egyetem és az Illinois-i Egyetem kutatói alaposan megvizsgálták, hogyan viselkednek különböző leveles zöldségek, ha az E. coli nevű rettegett baktériummal találkoznak. Az eredmények meglepőek voltak: míg a fejes saláta gyakorlatilag táptalajt nyújt a baktériumnak, addig a spenót és a kelkáposzta természetes módon gátolják annak szaporodását.
A hűtés és a levelek felülete is számít
A vizsgálatok során a kutatók különböző hőmérsékleten figyelték meg a baktériumok viselkedését a leveleken. Megállapították, hogy a saláta szobahőmérsékleten (kb. 20 °C) ideális környezetet teremt az E. coli számára, míg a spenót és a kelkáposzta vastagabb, viaszos levelei megnehezítik a kórokozók megtapadását. Ráadásul ezek a zöldségek gyakran főzve kerülnek a tányérra, így a hőkezelés tovább csökkenti a fertőzés kockázatát.
Természetes antimikrobiális hatás
A legérdekesebb eredmény mégis az volt, amikor a kutatók a zöldséglevekből kinyert nedveket vizsgálták. A salátalé gyakorlatilag „etette” a baktériumokat, míg a spenót és kelkáposzta leve természetes antimikrobiális hatást mutatott, azaz képes volt elpusztítani az E. coli-t.
Olyannyira ígéretes ez a felfedezés, hogy a tudósok már azt is tesztelték, mi történik, ha a salátára kelkáposztalevet permeteznek. Az eredmények pozitívak – egy új, természetes fertőtlenítési módszer van születőben!
Mit tehet a fogyasztó?
A szakértők nem azt tanácsolják, hogy mondjunk le a salátáról, hanem inkább azt, hogy legyünk tudatosabbak. Alaposan mossuk meg a zöldségeket, tartsuk őket megfelelő hőmérsékleten, és figyeljük az esetleges visszahívásokat.
Forrás: earth.com
Indexkép: Pixabay













