Minden harmadik magyar követ valamilyen speciális, azaz például vegetáriánus, tejmentes étrendet. A többség egyre inkább tisztában van azzal, hogy az érintettek nem divatból, hanem egészségügyi okokból választják a glutén- vagy laktózmentes ételeket – írja a storeinsider.hu

tofu

Nagyon sokan egészségügyi okokból váltanak speciális diétára – fotó: pixabay.com

Kétszer annyi nő étkezik laktóz- vagy tejmentesen, mint férfi

Az Upfield Magyarország megrendelésére elvégzett országos kutatásból kiderült, hogy a lakosság jelentős része egyértelműen a hagyományos étrendet részesíti előnyben: tízből hét magyar nem követ semmilyen speciális diétát. Az Opinio által elkészített felmérés reprezentatív a 18-69 éves rendszeresen internetezőkre – nem, kor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint.

Az eredményekből kiderült, hogy laktóz- vagy tejmentesen a megkérdezettek 5, gluténmentesen pedig a 3%-a étkezik, illetve ugyanennyien vallották magukat vegetáriánusnak vagy vegánnak.

A megkérdezettek tizede olyan diétát követ, amivel elkerüli az allergiát vagy érzékenységet kiváltó ételeket. Kiderült, hogy a válaszadók 6%-a törekszik arra, hogy a tejtermék-, ill. húsfogyasztását csökkentse.

diéta

Az ételallergia nagyon gyakori indok – fotó: pixabay.com

Eltérő okok miatt választanak speciális diétát az emberek

Akik speciális diétát követnek, változatos okokból teszik azt:

  • tízből négyen azért, mert egészségesebben szeretnének élni
  • hasonló nagyságú a száma azoknak, akik ételallergia vagy érzékenység miatt váltanak étrendet – jelentős a nemek közötti eltérés: másfélszer több nő érintett, mint férfi
  • vannak, akik fogyni szeretnének
  • akadnak olyanok is, akik a környezeti lábnyomukat szeretnék csökkenteni
  • és olyanok is vannak, akik az állatjóléti szempontokat tartják szem előtt

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az Upfield sajtóeseményén elmondta, hogy a páciensek legtöbbször a túlsúly, a puffadás, rossz közérzet, hasfájás miatt keresik fel a szakembereket.

Az érintetteknél sokszor bebizonyosodik, hogy változtatniuk kell az étrendjükön, amihez az is nagymértékben hozzájárul, hogy minden harmadik embernél problémát jelent, hogy nem tudja feldolgozni a tejcukrot.

Az állati eredetű élelmiszerek közül a válaszadók leggyakrabban a vajat helyettesítik növényi eredetű termékkel: 10-ből 8-an választják a margarint a vaj helyett.