Szent Iván napján történik a kalászszemle. A gazdák szerint a búza ebben az időben kezdi hányni a kalászát, a töve megszakad, megáll a növekedésben. Megérik a vágásra.

Hagyományosan a legkorábban érő kalászosok - az őszi meg a tavaszi árpa - betakarításával kezdődik az aratás Szent Iván nap környékén, ám  a rozs, majd a búza Péter Pál nap környékén válik vágáséretté. A zab aratásával zárul a sor.

undefinedfotó: szegedpanorama.hu

A munka végeztével következik az aratóünnep, amely a középkorban is szokás volt, ám érdekes megemlíteni, hogy 1901-ben agrárminiszteri rendelet is előírta az aratási mulatságok megrendezését. Egyik népdalunk szövege is magába foglalja a hagyomány rendjét:

Elvégeztük az aratást.

Készülj, gazda, jó áldomást!

Gazdasszonyunk jó vacsorát!

Adjon Isten jó éjszakát!

Aratási mulatság az 1930-as évekből. fotó: sulinet.hu

Az idő múlásával felcserélődött a betakarítás és az ünneplés sorrendje: az aratóünnep manapság nem a nagy munka végén, hanem a kezdetén, a Péter-Pál nap közelében kerül megrendezésre országszerte.

Forrás: dunaujvaros.com - Várkonyi Balázs

Egy aratóünnep története napjainkból

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban aratóünnepre készülnek. A település polgármestere így nyilatkozott a közelgő ünnepségről: "A helyiek szerint a régi, kézzel történő aratás mit sem ér izzófejes traktorral hajtott cséplőgép alkalmazása nélkül."

undefined1925-ben még gőzgép hajtotta meg a cséplőgépet. fotó: elekfoto.com A Hofherr traktorok az 1950-es évekig a mezőgazdaságban általánosan használt erőgépek voltak. fotó: eloujsag.hu - Tiszaeszlár

Több mint egy évtizedes keresgélés után Ózdon találtak rá egy felújítható GS 35-ös típusú traktorra, amelyet az Ópályiak Baráti Köre segítségével, adományokból vásároltak meg. Az erőgépet elszállították a Zala megyei Sand településre, ahol Varga Béla gépészmérnök hozta működőképes állapotba, s a traktor ma már Ópályiban várja, hogy kipróbálhassák a szatmári aratófesztiválon.

A Hofherr traktorokat a Hofherr Mátyás és Schrantz János által 1900-ban alapított kispesti gépgyár készítette, amely később – miután Hofherr Albert 1912-ben megvásárolta a Clayton-Shuttleworth Gépgyárat – Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Gépgyári Művek Rt. néven működött. Az államosítás után pedig Vörös Csillag Traktorgyár volt a neve, és sorra készítette a Hofherr traktorokat, amelyek az 1950-es évekig a mezőgazdaságban általánosan használt erőgépek voltak.

Hofherr GS 35-ös traktor.

A lendkerekes, egyhengeres, az indításhoz izzófejjel ellátott traktorok közül a GS 35-ös típus volt a korszerűbb, hátsó hajtótengellyel is ellátták az általa vontatott munkagépek működtetéséhez.

Erdélyi Miklós arról is szólt, hogy a traktorhoz cséplőgépet is csatlakoztatnak majd, kettőt vásároltak Ózdon és Derecskén, s azokból készítenek egy működőképeset, ami várhatóan – a jelentős rekonstrukciós munkálatok miatt – csak a 2016-os ópályi aratófesztiválon állhat munkába.

A polgármester tájékoztatása szerint az idei aratófesztiválon a GS 35-ös Hofherr traktor így egyelőre szállítási feladatot kap, pótkocsiján viszi majd ki a gabonaföldre a betakarítókat, a kaszásokat, marokszedőket, kévekötőket és keresztrakókat. A résztvevők között a hazai aratók mellett ezúttal is lesznek lengyelországi, szlovákiai, romániai és ukrajnai kaszáscsapatok, így a legnagyobb nyári munka teljes kelet-európai változatait visszaidézhetik a Mátészalkához közeli településen július 11-én.

Forrás: MTI