A közelmúltban egy érdekes, akár tréfásnak is tekinthető, de tudományosan megalapozott svájci felfedezésről adott tájékoztatást egy német hírportál.

alkohol

Az alkohol lebontása – a megszokottól eltérően – a felhasznált fehérjegél hatására, a májból az emésztőrendszerbe tolódik át – fotó: pixabay.com

A Zürici Műszaki Főiskola kutatói egy olyan, tejből előállítható anyagot fejlesztettek ki, amely gél formájában az emberi szervezetbe bejuttatva, képes lebontani az alkoholt, és semlegesíti annak hatását.

Ez a savófehérje rostokból álló gél, vasatomok segítségével az emésztőtraktusban ártalmatlan ecetsavvá alakítja át az alkoholt, mielőtt az a vérbe juthat, ezzel megakadályozva, illetve erősen mérsékelve annak egészségkárosító és bódító hatását.


Amint Raffaele Mezzenga professzor elmagyarázta, így az alkohol lebontása – a megszokottól eltérően – a felhasznált fehérjegél hatására, a májból az emésztőrendszerbe tolódik át, és nem zavarja a szervezet normális működését.

Ez egyúttal nem csak a véralkohol szint emelkedését, hanem emellett az alkohol utóhatásaiért nagy mértékben felelős, káros melléktermék, az acetaldehid keletkezését is kiküszöböli.

A svájci felfedezés segítségével a másnaposság nélküli alkoholfogyasztás lehetővé válik, de az alkoholnak a májba jutása után a gél már nem hatásos.

Forrás: agrarheute.com