Egy új kutatásból kiderült, hogy a nagy mennyiségű xilit fogyasztása növeli a szívinfarktus és a stroke esélyét. Nem szabad tehát napi szinten bevinni a szervezetünkbe.

Népszerű cukorpótló

Mindenki ódzkodik a cukortól, mert az káros és egészségtelen. Pedig a legtöbb édesítőszer is hasonló hatást gyakorol ránk, a xilit például egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amely nagy mennyiségben fogyasztva jelentősen növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát - derült ki az European Heart Journal című szakfolyóiratból.

Nem lesz egészségesebb tőle az élelmiszer

Nagy volt a remény, hogy ezzel egészségesebbé válhatnak az élelmiszerek. A xilit egy, a növényvilágban gyakran előforduló anyag, amit főleg a rágógumikhoz, fogkrémekhez, sok esetben péktermékekhez adnak hozzá. A fogkrémekbe például azért kerül, mert felveheti a harcot a fogszuvasodás ellen.


Az új kutatás azonban nagyszabású betegelemzéssel készült. Ennek során 3 éves időintervallumot figyelembe véve, több mint 3000 amerikai és európai páciensnél becsülték meg a szív- és érrendszeri események kockázatát. Harmaduknál, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri betegség kialakulása - írta meg az Infostart.

Növeli a trombózis kockázatát

A betegelemzés eredményeit a perklinikai vizsgálatok is megerősítették. Ezek alapján a bilit vérrögök kialakulását idézi elő, növeli a trombózis kockázatát. Bár hozzá kell tenni, hogy az alanyok vérlemezke-funkciója a xilites ital elfogyasztását követő napon normalizálódott, a kockázat így is magas marad azoknál, akik napi rendszerességgel fogyasztanak xilittartalmú élelmiszereket.

Semmivel sem egészségesebb, mint a cukor vagy a cukortartalmú élelmiszerek - fotó: pexels.com

A legnagyobb veszélyben azonban a cukorbetegek lehetnek, akik tulajdonképpen rákényszerülnek az édesítőszerrel készült ételek és italok rendszeres bevitelére. A tanulmány viszont nem állítja azt, hogy egyértelműen a xilit lenne a hibás a vérrögképződésért, de összefüggésben van a cukorhelyettesítő és a szív- és érrendszert érintő probléma között.