Eltűntek az évszakok markáns karakterei, aminek eredményeképpen csaknem egy hónappal korábban szinte ránk robbant a tavasz (vagy nyár?). Alkalmazkodnunk kell, amiben a segítségünkre lehetnek az áprilisban erdőn-mezőn fellelhető gyógynövények. Az egy.hu-n olvasható dr. Pottyondy Ákos, környezet- és tájgazdálkodási agrármérnök összeállítása arról, hogy mit érdemes ilyenkor gyűjteni.

kökény

A kökény virágainak a forrázata hatékony vízhajtó – fotó: pixabay.com

Kökény – a méltatlanul mellőzött növény

Az erdőszélek tavaszi díszének marcipán illatú és ízű virágjai viszonylag könnyen gyűjthetőek a növény tövisei ellenére is. A virágok forrázata hatékony vízhajtó, sikerrel alkalmazható húgyúti betegségek gyógyításában is. Teája erősen marcipános ízű és illatú böjti teakeverékeknek kiváló alkotója lehet, hiszen hamar telítődünk vele. Enyhe hashajtó hatása is van. Pálinkába téve megőrződik a virágok illata és íze is, ízletes tinkúra készíthető belőle.

Galagonya – a szív gyógynövénye

Az áprilisban fehérbe öltözött galagonya virágzó hajtásvége a keringési rendszer egyik ismert és nagyon hatékony gyógynövénye. A népgyógyászatban évezredek óta alkalmazzák. Tágítja a koszorúereket, csökkentheti a magas vérnyomást, javíthatja a szívizomzat vérellátását,  erősíti az idegrendszert. Gyűjtése alkalmával a virágokkal együtt a hajtás legvégén található fiatal leveleket is szedjük le, az ebből készült teát naponta lehet fogyasztani.


orgona

Szörp és lekvár is készülhet belőle – fotó: pixabay.com

Orgona – illatos és ehető

A lila orgona virágának szirmaiból nagyon szép színű, különleges ízű szörp vagy lekvár készülhet. A levele immunerősítő, kérge enyhe lázcsillapító hatással bír, a főzetét külsőleg sebek gyógyítására is használják. A virágjából olajos kivonatot készítenek, amit reumás testrészek kezelésére alkalmaznak. A rügyeiből készült tea segíthet a cukorbetegeken.

Bodza – virágából szörp készül

A tavaszi frissítő szörpök egyik legfontosabb alapanyagát a bodza virágjai adják! A virágzatból készíthető tea is, ami izzasztó, enyhe lázcsillapító és fertőtlenítő hatású.  A hagyományosan mézzel ízesített szörp alapot pedig megfelelően tárolva egész évben fogyaszthatjuk, ezért érdemes betárolni!

Gyermekláncfű – akár salátának is jó

gyermekláncfű – ismertebb nevén a pitypang, vagy kutyatej –  levelei vitaminokban, ásványi anyagokban rendkívül gazdagok, ezért salátákba téve akár nyersen is fogyaszthatjuk őket. Aranysárga virágja keserűanyagokban gazdag, ezért emésztést javító teát készíthetünk belőle, a gyökere a cukorbetegek diétájában használt készítmények alkotóeleme.

kakukkfű

A kakukkfű kiváló baktérium- és gombaölő hatással bír, de vírusos betegségek esetén is alkalmazható – fotó: pixabay.com

Kakukkfű – a mezők egyik legerősebb gyógynövénye

Olyan gyógy- és fűszernövény, amit a világ minden táján előszeretettel alkalmaznak – élettani hatásait hivatalosan is elismerik, valamennyi gyógyszerkönyvben szerepel. A melegebb területeken már áprilisban virágozni kezd ez az alig 10-15 centi magasra megnövő félcserje. Kiváló baktérium- és gombaölő hatással bír, de vírusos betegségek esetén is érdemes alkalmazni. Teája, alkoholos kivonata, vagy akár illóolaja is bevethető, fűszerként a konyhában is megállja a helyét.

Készíthetünk belőle élénkítő gyógyító teát, fürdőt, lábfürdőt (nyugtatja a fáradt, fájó izmokat, enyhíti az izomgörcsöt), gyógynövényes párnácskát. Azon gyógynövények egyike, amelyeknek minden háztartásban ott a helye.

Látható, hogy még mindig bőven van mit gyűjteni és feltölteni a saját házipatikánkat!