Ezért lett Svájc a világ csokinagyhatalma

Ha egy ételt vagy italt egy országgal azonosítunk, az azért van, mert ők találták ki, ősidők óta fogyasztják vagy ők terjesztették el az egész világon. De vannak kivételek – írja a telex.hu.

A svájci csokoládé esete igen érdekes, hiszen az a legjobb minőségű, a legfinomabb, a legtradicionálisabb, pedig a csokoládé alapanyaga a kakaóbab, ami Svájcban sosem termett meg, és sosem voltak gyarmatai, ahonnan hozhatta volna. De akkor mi a titka a svájci csokinagyhatalom tradíciójának?

Az, hogy az 1800-as években Svájc számos technológiai vívmánnyal állt elő: feltalálták a tejcsokit, a mogyorós csokit és a csokoládé tömeggyártását. Így a korábban az arisztokrácia luxuscikkének számító édesség mindenki számára elérhetővé vált.


A kakaóbabot Dél-Amerikában már nagyon régóta fogyasztják, Európán belül pedig először Spanyolországba került be, ott kezdték először cukorral vagy mézzel ízesíteni, és így terjedt el a korabeli királyi udvarokban mint egzotikus ínyencség. A szilárd formájú csokoládé is egyre népszerűbb lett ezekben a körökben, de ekkor még elsősorban különlegessége és nem – ekkor még igen keserű – íze miatt.

A svájci csokiforradalom

Az 1800-as években François-Louis Cailler sajtológépe, majd Phillippe Suchard eljárása a kakaómassza és a cukor keverésére tette lehetővé a kezdetben nem túl finom és kellemes textúrájú csokoládészeletek tömeggyártását. Később Daniel Peter, Cailler veje a szomszédjával, Henri Nestlével összefogva feltalálta a tejcsokoládét. Nestlé eredetileg bébiételeket gyártott, ebből jött az ötlet, hogy tejport használjanak a csokoládé anyagának dúsításához.

Ezt követte Charles-Amadeé Kohler nagy ötlete, hogy mogyorót keverjenek a csokiba, később pedig Rudolph Lindt, aki Kohler gyárában dolgozott, kitalált egy új típusú keverőgépet, amire aztán saját gyárat alapított. Theodore Tobler mandulás-mézes nugátos újítása is jelentős lépés volt.

csoki

Az 1800-as években Svájc számos technológiai vívmánnyal állt elő a csokoládégyártás terén – fotó: Pixabay

A számos újításnak köszönhetően hamarosan beindult a csokoládé ipari méretű gyártása és fogyasztása, és bár ma már nem Svájc a legnagyobb termelő, de még mindig a legnagyobb csokifogyasztó, továbbá őket azonosítják a legjobb minőséggel az édességek piacán.