Az étolaj ára jelen pillanatban stabilnak mondható az év elején bevezetett élelmiszerárstopnak köszönhetően, de a háborús helyzet totális felfordulást okoz a terménypiacokon, így a napraforgó, a kalászos gabonák és a kukorica kereskedelmében is. Jelen pillanatban napi szinten 20-30 eurós mozgás látható a tonnánkénti árakban a párizsi árutőzsdén, az általában szokásos 1-2 eurós mozgáshoz képest.

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre. A kiviteli volument átlagosan évi ötmillió tonnára szokták tenni, az export közel felét az Európai Unió szívja fel, írja a HVG. A háborús helyzet miatt a növényi olajok ára drasztikusan meg fog emelkedni, nyilatkozta a lapnak Raskó György agrárközgazdász.

Mi vár a magyar fogyasztókra az élelmiszerárstop után?

A közgazdász szerint májusban, amikor vége lesz az árbefagyasztásnak, 25-30 százalékos drágulásra lehet számítani a kiskereskedelemben, előfordulhat, hogy az étolaj ára akár 1000 forintig is szaladhat literenként, ami már olyan szintű áremelkedés, ami miatt más zsiradékokra térhetnek át a fogyasztók.

A háború miatt súlyos probléma a szállítás

Az eddigi értesülések szerint az ukrán kikötőkben jelenleg szünetel az áruberakodás, és valószínűleg nem is indul újra addig, amíg az orosz invázió tart, így jelentős terményhiány alakul ki a piacon. Ez egyenes út az áremelkedéshez.

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre. A háború miatt akadozó szállítás végzetes hatással lehet az étolaj árának alakulására – Fotó: Pixabay

Az étolaj ára egyébként már az előző évben is hatalmas emelkedésen ment keresztül, 2021 szeptemberében írtunk arról, hogy egy év leforgása alatt 30 százalékkal drágult.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi hivatalos adata szerint az étolaj havi átlagos fogyasztói ára 2022 januárjában 802 forint volt. Az élelmiszerárstop február elsején lépett életbe három hónapos időtartamra, és ennek következményeként a kiskereskedelemi üzleteknek az október 15-i árszintre kellett visszatérniük. Az KSH szerint az étolaj havi átlagos fogyasztói ára 2021. októberében 713 forint volt (az egyes üzletek között természetesen vannak különbségek).

Az élelmiszerárak emelkedésének okaként akkor a koronavírus-járvány miatti szállítási nehézségeket, az üzemanyag-drágulást, a gabonatermés miatti akkori aggodalmakat és a kínai felvásárlási volumen megnövekedését sorolták fel a szakértők.

Bár a koronavírusról szóló hírek az utóbbi napokban teljesen háttérbe szorultak, a tavalyi áremelkedéshez vezető tényezők nagy része jelenleg is fennáll. Sőt, bár jelenleg az üzemanyagok hazánkban hatósági árasak, a Brent olaj hordónkénti ára közel 8 éve nem volt ilyen magas, 110 dollár körül alakul jelenleg, egy nap alatt közel 6 százalékos drágulás eredményeként.