Donald Trump amerikai elnök április végén bejelentette, hogy az USA kormánya egy speciális „koronavírus mentőcsomagot (CFAP)” dolgozott ki, amelynek keretében egy 19 milliárd dolláros keretet különítettek el a bajba jutott farmerek azonnali megsegítésére – közölte az agriculture.com.

Az Egyesült Államok az azonnali segély melett további 3 milliárd dollár dollárt bocsát a hús- és tejtermelők rendelkezésére a veszteségeik kompenzálására – fotó: Pixabay

„Az amerikai élelmiszer-ellátási láncnak – a mindenkori gazdasági helyzethez alkalmazkodva – biztonságosnak és erősnek kell maradnia, és mindannyian tudjuk, hogy ez az amerikai gazdák talpon maradásával kezdődik, akiknek tudniuk kell, hogy Trump elnök és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) mindig mögöttük áll” – mondta Sonny Perdue agrárminiszter.

A fenti forrásból 16 milliárd dollárt azonnal kiosztanak az agrártermelőknek az eddigi tényleges veszteségeik kompenzálására. Emellett az USDA kész partnerséget vállalni az agrártermékek elosztóival és felhasználóival, ezért a fennmaradó 3 milliárd dollárból havi 100-100 millió dollárt bocsát a hús- és tejtermékek előállítóinak rendelkezésére, pótolva a vendéglátó helyek vásárlásainak elmaradását, és biztosítva a termelés folyamatosságát.

A kormányzat intézkedési remélhetőleg csökkentik majd az előállított termékek kényszerű kidobását – fotó: Pixabay

A fentieken kívül az amerikai kormány több támogatási lehetőséget is kidolgozott az agrártermelők megsegítésére, ezek közül a legfontosabbak az alábbiak:

  • 873,3 millió dollárt biztosít különböző mezőgazdasági termékek felvásárlására és élelmiszer-bankokba történő beraktározására;
  • 850 millió dollár az élelmiszer-bankok adminisztratív tevékenységét kívánja szolgálni;
  • Az USDA kiemelt jelentőséget tulajdonít az éhező és alultáplált gyerekek élelmiszer ellátásának, amelyhez szükség esetén ingyenes étkeztetéssel is hozzájárul.

A támogatás a farmerek megmentése mellett elkerülhetővé teszi az előállított agrártermékek kukába kerülését is, eljuttatva azokat a fogyasztókhoz. A 19 milliárd dolláros gyorssegélyen kívüli támogatások esetében a jogosultak körét külön rendeletben fogják megállapítani.