Keményen bírálta az európai távközlési szabályozást az Ericsson vezérigazgatója a Financial Timesnak adott interjúban. Börje Ekholm diszfunkcionálisnak nevezte az európai távközlési piacot. Véleménye szerint a túlszabályozottság, a lassú és határozatlan politikai döntéshozatal miatt Európa lemaradhat Ázsiához és az Egyesült Államokhoz képest – írja a Magyar Nemzet.

5G IoT precíziós gazdálkodás

Az 5G adategységenként kilencven százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a 4G.

A cégvezető szerint a nem megfelelő szabályozás miatt nem túl vonzó befektetési terület az európai távközlési infrastruktúra. Pedig az 5G-technológia fejlesztése nemcsak a technológiai előnyök, hanem az éghajlatváltozás megfékezését célzó intézkedések között is nagy szereppel bírhat, hiszen az ötödik generációs mobilkommunikáció az elődeinél jóval hatékonyabban használja fel a villamos energiát.

Az Ericsson Brazíliában és Spanyolországban végzett tesztje szerint az 5G adategységenként kilencven százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a 4G. Emellett a mobilhálózatba kapcsolt intelligens eszközök, a dolgok internete (IoT), valamint a mesterséges intelligenciával támogatott megoldások számos iparág zöldítéséhez járulhatnak hozzá. Így akár 15 százalékos kibocsátáscsökkenést eredményezhetnek 2030-ig az Európai Unióban.

A hatékonyabb megoldások globális szinten is jelentősebb mértékű karbonmegtakarításhoz vezethetnek. Erre példaként a mezőgazdaságban alkalmazandó, hálózatba kapcsolt szenzorokat említette a svéd távközlési vállalat, de az agráriumot az okos öntözőrendszerek használata a vízfelhasználás csökkentésében is segítheti, a számítások szerint globálisan évente öt százalékkal.