60 millió tonna gabona

Akár 60 millió tonna gabona ragadhat Ukrajnában őszig, ha az ország gabonaexportját továbbra is blokkolja Oroszország – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Kijevben újságíróknak.

„Most éppen 22 millió tonna gabona nem jut ki. Őszre mintegy 60 millió tonnára nőhet ez a mennyiség. Akkor nagyon nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk”

– mondta el Zelenszkij. A CNN közlése szerint az elnök arról is beszámolt, hogy együttműködik az ENSZ-szel egy olyan biztonságos folyosó megnyitásában, amely lehetővé tenné Ukrajnának, hogy gabonát exportálhasson fekete-tengeri kikötőiből. „Exportőrként érdekeltek vagyunk ebben. És mivel érdekeltek vagyunk benne, a gazdáinknak a következő évre, a következő betakarításra kell tovább dolgozniuk. Ehhez az összes gabonát – árpát, búzát, kukoricát stb. – exportálnunk kell!” – mondta Zelenszkij.

„A mi oldalunkról az ukrán állam nem vesztegeti az időt, és különféle vasúti és folyami kikötők kialakításán dolgozunk a gabonaexportunk helyreállítása és lebonyolítása érdekében, és ezt az exportot napról napra növeljük.”

Akár 60 millió tonna gabona ragadhat Ukrajnában őszig, ha az ország gabonaexportját továbbra is blokkolja Oroszország – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Akár 60 millió tonna gabona ragadhat Ukrajnában őszig, ha az ország gabonaexportját továbbra is blokkolja Oroszország – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Kép: Pexels

Az oroszok is "exportálják" az ukrán gabonát

Mindeközben Dél-Ukrajna orosz kézben lévő része a Közel-Keletre próbálja eladni az ukrán gabonát - írja a Reuters. Ukrajna délkeleti, részben orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja régiójában, az orosz megszállók által kinevezett hatóságok kedden azt közölték, hogy megállapodás született gabona külföldre, főként a Közel-Keletre történő értékesítéséről – közölte a TASS orosz állami hírügynökség.

A TASS Jevgenyij Balickijra, a Zaporizzsja régió oroszok által kinevezett adminisztrációjának vezetőjére hivatkozott, aki azt mondta, hogy a tervezett ügyletek Iraknak, Iránnak és Szaúd-Arábiának történő eladásokat is tartalmaznak.

Elmondta, hogy szerződés született 150 ezer tonna gabona elszállításáról Iránba, hozzátéve, hogy az orosz mezőgazdasági kereskedők és állami vállalatok megvásárolják a gabonát a régió gazdálkodóitól. A Reuters nem tudta ellenőrizni ezt az állítást.

"Az árak jelenleg nem rosszak" - fejezte ki elégedettségét Balickij a TASS-nak. "Egy gazda körülbelül 200 dollárt kap tonnánként gabonánként, ami nagyszerű, mert az előállítási költsége 120 dollár körül van, még a kényszerűen hosszú tárolási időt is figyelembe véve."

A 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza és a fekete-tengeri kikötőkből származó búza ára tonnánként 375 dollár (FOB) volt a múlt hét végén. A régió 300 motorkocsit is kap ezen a héten az oroszországi gabonaszállítás felgyorsítására a teherautókon történő szállítás mellett – mondta Balickij.


(Forrás: CNN, Reuters)