A nagy európai tejfeldolgozók egyre inkább megkövetelik a beszállítóiktól, hogy mondjanak le a génkezelt takarmányokkal való etetésről – írja a topagrar.com. A „génkezelés nélküli” felirat lassan standard címkévé válik, miközben a GMO-mentesség elsősorban a szójatermékekről való lemondást jelenti. Vannak tejtermelők, akik évek óta ráálltak a génkezelés nélküli takarmányok etetésére, de a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) szerint ez a feltétel manapság nehezen teljesíthető, mivel az európai piacon nincs elegendő GMO-mentes takarmány.


Katrin Mahlkow-Nerger, a Kiel-i Főiskola professzora szerint egy fejőstehén megfelelő ellátásához napi 2 és 5 kg fehérjetakarmányra van szükség, ami Európában előállított fehérjenövényekből – még sörtörköllyel és a bioetanol-termelés melléktermékeivel kiegészítve is – nehezen biztosítható.

szarvasmarha

Az import szóját kell kizárni a takarmányozásból a GMO-mentességhez – fotó: Shutterstock

Nagy tömegben alkalmazható fehérjeforrásként az (alacsony erukasav- és glükozinát tartalmú) repce marad, amely etetési kísérletekben a szójatermékekkel azonos tejhozamot, sőt azokhoz viszonyítva alacsonyabb tejkarbamid tartalmat biztosított. A repce európai vetésterülete azonban csak korlátozott mértékben növelhető.

Így a legtöbb országban – ahogy hazánkban is – probléma, hogy a tejtermelők a fehérjetakarmány szükségletük csak kis részét tudják hazai alapanyagból kielégíteni. Ezért Dr. Hermann Josef Baaken, a Német Takarmánytermelési Egyesülés részéről úgy gondolja, hogy manapság a tejtermékek takarmányozási alapon történő megkülönböztetése (szénatej, silómentes tej) nem időszerű. A termelés koncentrációja révén a termelők kevés számú feldolgozóval állnak kapcsolatban, ezt a vitát közöttük kell eldönteni, és a termelőknek a drágább takarmányozásra való rákényszerítése feleslegesen drágítja a termékeket.