A tradíciók ápolása összekapcsolja a fiatalokat és az idősebbeket, közösséggé kovácsol. A hagyományok nem múzeum falai közé valók, azok megélése, ápolása a közösség erejét növelik - mondta Jászboldogháza a 14. Hagyományok Hétvégéjén Feldman Zsolt.

A vidék népességmegtartó erejének növelése

A Jászföld Hagyományőrző Egyesület által szervezett eseményen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára megemlítette, hogy az elmúlt tíz évben a kormány több intézkedéssel próbálta növelni a vidék népességmegtartó erejét. A céljuk a vidéki élet vonzóvá tétele. Megújultak az iskolák, az óvodák, az utak, a templomok, de több látványos változást tapasztalhat mindenki, aki vidékre látogat. A kisebb és nagyobb településeken a lakók végre élhetőbb környezetben tölthetik a napjaikat.

15 százalékkal többen dolgoznak a mezőgazdaságban

Feldman Zsolt elmondta, hogy tíz évvel korábbhoz képest napjainkban 15 százalékkal többen dolgoznak a mezőgazdaságban, ennek köszönhetően az agráriumból ma több család boldogul. Az agrártárca folyamatosan erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a családokat eltartó élelmiszeripar és mezőgazdaság épüljön és erősödjön.

A vidék erejét a hagyományok teremtik meg, a magyarság legfontosabb értékeit őseink emberötlőről emberöltőre adták át. Ezt tovább kell folytatni, tovább kell éltetni. Ezt teszik a jászság lakói, akik 14 évvel ezelőtt egy egyszerű kis hucul lovasnapból közösségi ünnepet teremtettek - tette hozzá az államtitkár.

A vidéki élet összehozza az embereket - fotó: Agrárminisztérium

A Hagyományok Hétvégéje összekovácsolja az embereket, a pörgős hétköznapok után felüdülést hoz, hiszen a gondok háttérbe szorulnak, az emberek ismét kapcsolódnak egymáshoz. Az ünnep összekapcsolódik a gasztronómiával, ezáltal több bográcsban fő étel, emellett kézműves termékeket kínálnak eladásra, de még íjászaton is kipróbálhatjuk magunkat. A fogathatók versenye pedig mindenki számára szép élmény lehet. A jászságban jó példával szolgálnak, itt a közösséget a hagyományok is éltetik, ezen az ünnepen pedig az összetartozást erősítik - mondta el Feldman Zsolt.