Tallózó a KALI- szakcikkekből

A KALI szakcikkei olyan témakörökben nyújtanak segítséget, mint például a zöldtrágyázás, műtrágyázási tanácsadás, a növények tápanyag–szükségletei és a hiánybetegségek.

Egy elfeledett tápanyag

„Ha Ön autó-rajongó, és meghallja a ’magnézium’ szót, valószínűleg olyan fontosságú alkatrészre asszociál a gépjármű esetében - mint a könnyűfém- felnik.” – kezdte lehengerlő stílusú publikációját Andrew Blake a magnézium szerepéről.

„Ám ez az elem létfontosságú növényi táplálékot jelent, és azoktól a termelőktől, akik nyereségük maximalizálására törekednek, több figyelmet követel a magnézium -a mezőgazdasági szakértők véleménye szerint is.”   

A magnézium - amelyet az ’élet fénye’ névvel is illetnek - a zöld növények színét adó pigment: a klorofill molekula közepén található. A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és tovább közvetíti. Magnéziumhiány esetén a zöld színtestek képződése lelassul, ezért a növény szövetei sárgulnak, kivilágosodnak. Csökken a fotoszintézis aktivitása, és az asszimiláták hiánya miatt lassul a növekedés. Az érközi szövetek sárgulásával induló tünetek súlyosabb hiány esetén akár a lemez száradásáig is erősödhetnek.

A magnézium növényélettani szerepének összefoglalása:

- klorofill képző alkotóelem,
- enzim katalizátor a légzés során és a szénhidrát-forgalomban,
- enzimalkotó a foszfor és szénhidrát-forgalomban.

Andrew Blake cikke eredeti terjedelmében IDE kattintva olvasható!

A kén szerepe a növények növekedésében:

„A mezőgazdaság a 90-es években kezdett felfigyelni a kénre, amikor világossá vált, hogy a korábban ’ingyenesen szolgáltatott’ ipari légszennyezésből származó légköri kén – hamarosan megszűnik”

A légkörben található kénvegyületek koncentrációjának csökkenése a szénfűtésről a gáz- és az olajfűtésre való áttérés eredményeként jelentkezett.
A termesztési gyakorlatban egyre inkább előtérbe kerülő kénhiány-tünetek további okai:
•    a kénmentes műtrágyák fokozott mértékű használata;
•    a kénnek, mint növényvédő szernek kisebb mértékű felhasználása;
•    a terméseredmények növekedése, amivel nem járt együtt a kéntartalmú műtrágyák használatának a növekedése
A kén élettani szerepe jelentős, hiszen a növényi fehérjék építőeleme, de az aminosavakon kívül vitaminokban, a növények olajában is jelen van, továbbá élettani folyamatokat szabályozó hatása is van. Mint fehérjealkotónak, a zavartalan növekedésben van közvetlen szerepe. A nagyobb mennyiségű olajat termelő növényeknek általában nagyobb a kén- igénye, mint más kultúráknak.
A kén élettani szerepének összefoglalása:
•    fehérje- és vitaminalkotó,
•    fehérje- és olajszintézist fokozó,
•    enzim- és olajalkotó,
•    fagytűrő képességet szabályozó.

A cikk eredeti terjedelmében IDE kattintva olvasható el!

A KALI GmbH  január 30-ától az AGROmashExpo társrendezvényeként látogatható a SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET pavilonban: a D/302/J. sz. standon várja a gazdálkodókat.


A személyes találkozás alkalmáig professzionális fejlesztésű termékeket és további érdekes szakcikkeket ajánlunk a kálium és magnézium szakértőitől:

http://www.kali-gmbh.com/export/sites/kali-gmbh.com/en/pdf-broschures/hu-product_programme.pdf

http://www.kali-gmbh.com/uken/fertiliser/advisory_service/articles/index.html