precíziós talajművelés

Precíziós talajművelés — fotó: KITE Zrt.

A KITE Zrt. már 2010-ben elkezdte az RTK hálózat kiépítését Magyarországon, és 2012-re a szántóföldi területeken közel 100%-os lefedettséget ért el. Egy évtizede azonban még nem állt rendelkezésre az a precíziós technológia, amelynek végrehajtására az új okos eszközök hivatottak voltak. Ezt a hiányt felismerve határozta el a KITE Zrt., hogy kidolgozza a főbb hazai növénykultúrák precíziós termesztéstechnológiai rendszerét. A precíziós technológiák kialakítását és ezek megismertetését támogató, 2016-ban a KITE Zrt. által benyújtott és elnyert „Üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítása” című pályázat ezen törekvések következő lépcsőfokát jelentette.

Precíziós öntözés

Precíziós öntözés — fotó: KITE Zrt.

Ezen fejlesztések eredményeként született meg 2020-ban a PGR rendszer, melynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptáljuk, és a gazdaság lehetőségeihez mérten be is vezessük, lépésről lépésre. Megfelelő hátteret biztosított ehhez a KITE több évtizedes szaktanácsadási tevékenysége, és az agrárkutatással foglalkozó intézményekhez kötődő széleskörű kapcsolatrendszere.

Precíziós sorelzárt vetés

Precíziós sorelzárt vetés — fotó: KITE Zrt.

A PGR rendszer három, egymást támogató részegységből tevődik össze, ezek a 2010 óta fejlesztett Precíziós technológia, a precíziós szolgáltatásokon alapuló Partner Profit Program és a digitális alkalmazásokat tartalmazó PrecZone.

PGR logó