Az Eurostat nemrégiben kiadott összesítése szerint kontinensünk fő szállítója Brazília, több mint 840 ezer tonnával, majd Vietnam és Honduras következik.

Kávét hetven országban termesztenek világszerte, ám amint a World Coffee Research rámutat, ezek csaknem felében 60 százalékkal csökken a termés 2050-re. Az ok a klímaváltozás – írja a Syngenta blog.

A kávécserjék számára a 18 és 22 fok közötti hőmérséklet az ideális. Ennél magasabb hőmérsékleten – ha megkapja a szükséges csapadékot – a növény gyorsabban növekszik ugyan, de túl korán fordul termőre, ami károsítja a kávébab minőségét. A közép-amerikai országokban – Mexikó, Guatemala és Honduras – az átlaghőmérséklet egy fokkal nőtt 1960 óta, míg a csapadék átlagos mennyisége 15 százalékkal csökkent.

kávé

Kontinensünk fő szállítója Brazília, több mint 840 ezer tonnával, majd Vietnam és Honduras következik – fotó: Pixabay

Etiópiában, az arabica kávébab hazájában, ahol a kávékivitel a gazdaság jelentős részét teszi ki, az átlaghőmérséklet 1,4 fokkal emelkedett 1960 óta, ugyanakkor a kávétermesztő hegyvidéki területen ez az átlaghőmérséklet-növekedés az olyan kártevők terjedését segíti, mint a kávészú (Hypothenemus hampei).

Brazíliában pedig az okoz gondot, hogy jelentősen nőtt a kávétermő területeken a hőhullámok száma és intenzitása. A magasabb hőmérséklet itt is növelte a növénybetegségek, valamint a kártevők előfordulását, ami természetesen károsan érinti a hozamokat és a minőséget.