A jövő évtől kezdve megszűnik a kötelező cukorkvóta az EU-ban. Ez azt jelenti, hogy minden uniós termelő annyi cukorrépát, illetve cukrot állít elő, amennyit jónak lát – írja a br.de/nachrichten német hírportál. Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy vajon nem fenyeget-e ugyanaz a veszély, mint a tejtermelés esetében, vagyis

a kvóta megszűnésével nem keletkeznek-e eladhatatlan cukorhegyek egyes tagországokban.

A német Südzucker vállalat már most bejelentette, hogy cukorkibocsátását 2017-ben az ez évihez viszonyítva mintegy 40 százalékkal növelni kívánja, meghosszabbítva a répafeldolgozási kampányt. Egyértelműen kinyilvánították termelésbővítési szándékukat a spanyol termelők is.


Mi történik akkor, ha több tagország termelői is hasonlóan gondolkodnak? Hiszen a cukor iránt jelenleg világszerte magas kereslet mutatkozik, így a világpiaci árak emelkedésére lehet számítani. Ezt az Európán kívüli nagy termelők is nyilván ugyanúgy tapasztalják, tehát nincs kizárva, hogy ők is ugyanarra spekulálnak.

Ha pedig túlkínálat alakul ki a világpiacon, az egy komoly árcsökkenést vonhat maga után.

A cukortúltermelés veszélye azonban annyival kisebb, mint a tej esetében, hogy a cukortermelés megtérülési ideje rövidebb, így abból hamarabb – akár az első évi értékesítési kudarc után közvetlenül is – ki lehet szállni. A tejtermelésnél viszont ez sokkal bonyolultabb, mivel az hosszabb megtérülési idejű, így a fektetett beruházások (istállóépítés, fejő- és tejkezelő gépek vásárlása, tehenek beállítása, értékesítési csatornák kiépítése stb.) csak több év alatt térülnek meg.

cukorrépa

A cukor túltermelésének veszélye kisebb, mint a tej esetében – fotó: Shutterstock

Magyarországon viszont a cukortermelés növelése gyakorlatilag nem jár veszéllyel. Jelenleg ugyanis a belső szükségletünknek csak egyharmadát tudjuk itthon előállítani, ezért az kifejezetten kedvező lenne, ha az importfüggőségünket mérsékelni sikerülne, a répatermesztés bővítése pedig kedvezően hatna a vetésszerkezet alakítására, nevezetesen a gabonafélék túl magas részarányának részbeni visszaszorítására.