Az előállított cukor mennyisége 2010 és 2017 között összesen több mint 40 százalékkal (2,21 millió tonnára) emelkedett annak ellenére, hogy a 2015. évi kedvezőtlen időjárás a termést 1,67 millió tonnára vetette vissza. Ezzel együtt az ország az EU egyik legjelentősebb cukorrépa termesztője és cukortermelője maradt.
Lengyelország az EU egyik legjelentősebb cukorrépa termesztője – fotó: Shutterstock
Az egy főre jutó belső fogyasztás nem követte a termelés növekedését, legmagasabb értékét (44,5 kg-t) 2017-ben érte el. A cukor kilónkénti átlagára 2015-ben 51,4 centnek felelt meg az országban, jóval elmaradva a 2011. évi 93,9 centes szinttől, amikor az ár egy év alatt csaknem a duplájára emelkedett. Akkor ez a Németországban vásárolt nagy mennyiségű cukor tartalékolására késztette a lengyel fogyasztókat.
A cukorrépatermesztés még ma is fontos szerepet játszik az ország vetésszerkezetének alakulásában, a cukor (nagyrészt Németországba irányuló) exportja pedig jelentős bevételt biztosít.