A topagrar.com a Lengyel Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva arról számolt be, hogy az utóbbi években Lengyelország cukortermelése és felhasználása jelentősen növekedett.

Az előállított cukor mennyisége 2010 és 2017 között összesen több mint 40 százalékkal (2,21 millió tonnára) emelkedett annak ellenére, hogy a 2015. évi kedvezőtlen időjárás a termést 1,67 millió tonnára vetette vissza. Ezzel együtt az ország az EU egyik legjelentősebb cukorrépa termesztője és cukortermelője maradt.

cukorrépa

Lengyelország az EU egyik legjelentősebb cukorrépa termesztője – fotó: Shutterstock

Az egy főre jutó belső fogyasztás nem követte a termelés növekedését, legmagasabb értékét (44,5 kg-t) 2017-ben érte el. A cukor kilónkénti átlagára 2015-ben 51,4 centnek felelt meg az országban, jóval elmaradva a 2011. évi 93,9 centes szinttől, amikor az ár egy év alatt csaknem a duplájára emelkedett. Akkor ez a Németországban vásárolt nagy mennyiségű cukor tartalékolására késztette a lengyel fogyasztókat.

A cukorrépatermesztés még ma is fontos szerepet játszik az ország vetésszerkezetének alakulásában, a cukor (nagyrészt Németországba irányuló) exportja pedig jelentős bevételt biztosít.