Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, közel félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett idén, ráadásul gyengébb minőségű is a szokásosnál. A megtermelt mennyiség csupán mintegy 30 százaléka étkezési minőségű, a többi eurobúza, de inkább takarmány.

A jó minőségű búza iránt nagyobb volt a kereslet idén, ez pedig megemelte az árakat. A malomipar szükséglete a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló árat 55-56 ezer forintra tornázta fel. Mivel azonban a lisztet nem erre az alapanyagár-szintre árazták be, ebben a hónapban árat fognak emelni a malmok – közölte Lakatos Zoltán.

liszt kenyér

A drágulás hatására a sütőipari termékek ára is magasabb lesz – fotó: Shutterstock

Szerinte a malmok átadási árának mintegy 3-5 százalékos emelkedésére kell számítani, amely végighalad az egész termékláncon, így a sütőipari termékek ára is magasabb lesz. Mint mondta, ebben a piaci helyzetben a malmok igyekeznek az éves szükségletük legalább 70 százalékát felvásárolni decemberig.

A kenyérgabona drágulását azonban fékezheti a jónak igérkező napraforgó- és kukoricatermés, mivel elképzelhető, hogy a termelők inkább a búzát tárolják ki, ezzel helyet biztosítva a napraforgónak és a kukoricának. Lakatos Zoltán azonban az árak csökkenésére nem számít, mert kevés jó minőségű búza van Magyarországon.