Új szabályok az étkezési burgonya értékesítésében. Ezentúl büntetésre számíthat az a termelő és kereskedő, aki a csomagoláson nem tünteti fel a fajta nevét és azt, hogy elsősorban milyen elkészítési módhoz (főzés, sütés vagy saláta) ajánlják a zacskóban lévő gumókat. A keszthelyi nemesítésű magyar fajták lassan, de határozottan növelik a piaci részesedésüket, hiszen ezeket a mi éghajlati viszonyainkhoz szelektálták, tehát jobb minőséget ígérnek mint az import vetőmagok.

burgonya

Szigorodnak a jelölés szabályai

Az egyik legnagyobb hazai vetőmagforgalmazó szerint tovább növelhetők idehaza a repce hozamai. Ez az olajos növény már most is az egyik legjobban fizető szántóföldi vetemény. Ráadásul nem lehet belőle annyit termelni, amennyit nem lehetne eladni az általában külföldi vevőknek.

repce

Növelhetők itthon a repce hozamai – fotó: Shutterstock

Eddig az időjárás nem zavarta (most viszont igen!) az aratást, még sem elégedettek a gazdák, mert nagyon régen fizettek ilyen keveset a kenyér alapanyagért a felvásárlók. Nehéz tanácsot adni abban a kérdésben, hogy az azonnali eladást vagy a kivárást, a raktározást válasszák a termelők a nagyobb bevétel reményében. Orosházán elemeztük a piaci helyzetet.