A Szlovák Tejtermelők Egyesülése (SMZ) már ki is jelölt 11 tejtermelő telepet az ázsiai országba exportálandó termékek előállítására – írja a spectator.sme.sk/c. A szlovákiai tejtermelők és forgalmazók remélik, hogy ez a lehetőség segít rendezni a tejpiacnak az alacsony felvásárlási árakkal összefüggő problémáit, valamint a termelési kapacitások jobb kihasználása révén az éves tejkibocsátás növelését.

Bíznak abban is, hogy megállítja, illetve mérsékli a tehénállomány fogyását, különös tekintettel a kínai piac óriási befogadóképességére.

tej

A tejtermelők bíznak abban, hogy a kínai export enyhíti a tejágazat problémáit – fotó: Shutterstock

Az export lehetőségét a szlovák kormány is örömmel nyugtázta, így a kínai felügyelők a közeli jövőben megkezdhetik az exportra kijelölt tejüzemek ellenőrzését. A kínai partner a tejen kívül érdeklődést mutatott a szlovák hús- és sütőipari termékek, valamint a bor vásárlása iránt is.

Kína a magyar élelmiszeriapr számára is fontos piacot jelent. Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az idei SIAL China élelmiszeripari kiállítsáon beszélt arról, hogy a Kína jelenleg Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnere.