A Srí Lanka-i teatermelők bírálják a kormány 70%-os béremelési döntését, amely szerintük veszélyezteti az ország teájának globális versenyképességét, és nehezíti a pénzügyi válságból való kilábalást, mivel jelentősen növeli a termelési költségeket és csökkenti a bevételüket.

Srí Lanka évente 250 millió kilogramm teát termel, aminek 95%-át exportálja, azonban jelenleg egy súlyos pénzügyi válsággal küzd, melyet a devizahiány súlyosbított. A teatermelők szerint a béremelés növeli a termelési költségeket és fenyegeti az iparág jövőjét – írja a penzcentrum.hu.

A Ceyloni Ültetvényesek Szövetsége (PAoC) úgy véli, a kormány döntése igazságtalan, fenntarthatatlan, és hátrányos helyzetbe hozza Srí Lankát a fő riválisaival, Indiával és Kenyával szemben, amelyek alacsonyabb költségekkel és magasabb termelékenységgel rendelkeznek.


A munkaügyi minisztérium bejelentette, hogy az ültetvénytársaságoknak a következő hónaptól kell kezdeniük a bérek emelését, és figyelmeztetett: azokat az ültetvénytársaságokat, amelyek nem tartják be az új előírásokat, államosíthatja a kormány. A béremelés végrehajtása további terhet ró az ültetvénytársaságokra.

A béremelés kapcsán folytatott tárgyalások hónapok óta zajlanak az ültetvénytársaságok és dolgozóik között. A szakszervezetek szerint ez elengedhetetlen lépés volt, tekintettel arra, hogy Srí Lanka gazdasági válsága miatt a lakosság jelentős része került szegénységbe.

Indexkép: Shutterstock