Növekvő eladási árak

November hónapban a nyerstej országos termelői átlagára 120,23 forint/kilogramm volt, a fehér arany belbecsét tekintve pedig 0,02 százalék fehérjetartalom és 0,08 százalékos zsírtartalom-emelkedés történt. A november havi áremelkedés 3 százalékot tett ki az előző hónaphoz képest, és ahogy már elárultuk, az éves árnövekedés mértéke elérte a 10 százalékot a megelőző év hasonló időszakának átlagárával összevetve.

Az ősz utolsó hónapjában a nyerstejért az exportban 145,04 forintot lehetett kapni kilogrammonként, ami októbert tekintve 7 százalékos bevételtöbbletet eredményezett. Éves összehasonlításban a plusz forintok 23 százalékkal gyarapodtak. Az exportár 21 százalékkal múlta felül a termelői átlagárat, és az AKI PÁIR adatai szerint a kiszállításra kerülő nyerstej piaca is bővült, mintegy 4 százalékkal 2020 novemberétől számolva.

tej árának alakulása

November hónapban a nyerstej országos termelői átlagára 120,23 forint/kilogramm volt, a fehér arany belbecsét tekintve pedig 0,02 százalék fehérjetartalom és 0,08 százalék a zsírtartalom emelkedés történt. Fotó: Unsplash

Az ömlesztett vaj világpiaci értékesítési ára (FOB Óceánia) egy esztendő leforgása alatt 49 százalékkal emelkedett, mögötte a cheddar sajt kullogott, melyből "csak" 43 százalékkal adtak el többet. A sovány és a teljes tejpor mintegy 32 százalékkal teljesített jobban, mint kerek egy esztendeje. A nyerstej Olaszországban is nagyot ralizott, azonnali (spot) piaci ára a 16. és a 49. hét között 51 százalékot emelkedett, amit szerény, 2 százalékos korrekció követett, míg megtalálta a helyét a 48 euró/100 kilogramm értéken. Aki Hollandiában utazott 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstejben, az a 16. héten spot áron, áfa nélkül de szállítási költséggel még 48 százalékkal vásárolhatott olcsóbban, mint a 44. héten. Az év vége felé ez a kontraktus már nem okozott különösebb meglepetéseket, az 50. héten 50 euró/100 kilogramm áron volt beszerezhető.

Németországban és Ausztriában drágábban lehetett 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejet venni, 50,5 euró/100 kilogramm áron kínálták a tételt, a fölözött kannáit viszont már 28 euró/100 kilogrammos áron szívesen elénk gurították, csakúgy mint a tejszínt, mindösszesen 288,5 euró/100 kilogrammos áron. Ha ez a tejszín az Európai Unióból származott, akkor viszont csak 285 euró/100 kilogrammot kellett a kaszában hagynunk.

tejtermékek ára

A fölözött tej kannáit viszont már 28 euró/100 kilogrammos áron szívesen elénk gurították, csakúgy mint a tejszínt, mindösszesen 288,5 euró/100 kilogrammos áron. Fotó: Unsplash

A német Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (IFE) nyerstej alapanyagértékre vonatkozó adatai szerint nőtt a zsírérték és a fehérjeérték, méghozzá impozáns 56 százalékkal, így egy fontos mutató, a szállítási költség nélküli alapanyagérték is 59 százalékkal feljebb tetőzött az ősz végén mint tavaly ugyanilyenkor.

Franciaországban a 48. héten bővült a tejfelvásárlás, hozzá egy hét alatt 0,6 százalékkal, ám az egy éves távlatra emelve tekintetünket, már csupán 4,1 százalékos visszaesésről beszélhetünk. A német nyerstejfelvásárlási adatok ugyanerre az időszakra vonatkozóan - a központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint - 0,2 százalékos többletet, éves összevetésben pedig 3,2 százalékos visszaesést mutattak. Az ömlesztett vajat ellenben úgy vitték a németek mint a cukrot, a 30. és az 50. hét között 42 százalékos növekedést produkálva, de a sovány tejpor is úgy fogyott, mintha nem lenne holnap, 34 százalékkal emelkedtek az eladások.

(Forrás: AKI)